Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Черногорският президент смята, че отношенията между Сърбия и съседите й са изострени

22 декември 2018, 17:17 часа • 1559 прочитания

 

Президентът на Черна гора Мило Джуканович оцени, че през последните години се е стигнало до изостряне на отношенията на Сърбия с нейните съседи – Хърватия, Косово и Черна гора, предава скопското електронно издание „МКД“.
Черногорският държавен глава подчерта още, че решенията на Подогорица не се взимат на антисръбска основа, а просто са в интерес на Черна гора.
Джуканович посочи пред РТЧГ, че не одобрява предлаганото пакетно влизане на страните от Западните Балкани в Съюза. „Ако се обявим за такова влизане, това означава да фаворизираме най-изостаналите. Струва ми се, че този подход все още не е твърдо залегнал в политиката на ЕС“, заяви той.
Според него ЕС вече е коригирал своя модел и темпото на разширяване.
„Черна гора отвори 32 глави, а Сърбия 16 и ако ЕС е в съответствие с този нов подход, това ще означава, че трябва да изчакаме Сърбия четири години. Не мисля, че е рационално“, обясни Джуканович.
Черногорският президент счита, че през последните години се е стигнало да изостряне на отношенията между Сърбия и нейните съседи – Хърватия, Косово и Черна гора.
„Някои кръгове в Сърбия, носители на властта, медиите и Сръбската православна църква се потрудиха много, за да изострят отношенията с Черна гора. Една част от обществеността в Сърбия оспорва правото на Подгорица да взима решения в собствен интерес. Ние не взимаме антисръбски, а решения в черногорски интерес“, каза Джуканович и добави, че не може да разбере защо Белград разваля отношенията си със съседите.

Президентът на Черна гора Мило Джуканович оцени, че през последните години се е стигнало до изостряне на отношенията на Сърбия с нейните съседи – Хърватия, Косово и Черна гора, информира "Фокус". Черногорският държавен глава подчерта, че решенията на Подгорица не се взимат на антисръбска основа, а просто са в интерес на Черна гора. Джуканович посочи пред РТЧГ, че не одобрява предлаганото пакетно влизане на страните от Западните Балкани в Съюза.

Според него, Европейският съюз вече е коригирал своя модел и темпото на разширяване. „Черна гора отвори 32 глави, а Сърбия 16. Т.е ако Европейският съюз е в съответствие с този нов подход, това ще означава, че трябва да изчакаме Сърбия четири години. Не мисля, че е рационално.“, изрази мнението си Джуканович.

Черногорският президент счита, че през последните години се е стигнало да изостряне на отношенията между Сърбия и нейните съседи – Хърватия, Косово и Черна гора.

 

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес