Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Частично евакуираха мигрантите от лагера „Мория” заради пожари

09 септември 2020, 06:48 часа • 1271 прочитания

Най-големият мигрантски лагер в Гърция на остров Лесбос беше частично евакуиран рано тази сутрин след като там избухна голям пожар.

Почти целият лагер Мория на остров Лесбос е бил обхванат от пожари, включително е имало пламъци в маслинова горичка извън стените на основното съоръжение, където много търсещи убежище спят на палатки, съобщи фотограф на АФП от мястото на събитието, предаде БГНЕС.

Бежанци и търсещи убежище са побегнали към пристанищния град Митилини, но са блокирани от полицейски превозни средства, добави фотографът.

Пожарникарите заявиха по-рано, че около и вътре в лагера, който има капацитет за по-малко от 2800 души, но е приел около 13 000 има "разпръснати пожари".

„Stand by Me Lesvos” - група за подкрепа на бежанците, съобщи в Tуитър, че е получила съобщения, че гръцките местни жители на острова са блокирали пътя на бягащите от лагера „Мория” към близкото село.

"Целият лагер гори. Всичко гори. Хората бягат. Домовете им в Мория ги няма", казаха от организацията.

Гръцката информационна агенция ANA съобщи, че пожарите са започнали след бунт на лица, търсещи убежище, които трябвало да бъдат изолирани, след като тестовете им за коронавирус се оказали положителни след контакти с други заразени, предаде още БГНЕС.

Лагерът отбелязва скок в броя на заразените с COVID-19, откакто докладва за първия си случай миналата седмица, като до момента има 35 потвърдени случая.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес