Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бърнабич за РСМ: Европейската интеграция не бива да се обвързва с двустранни въпроси

02 юли 2021, 17:45 часа • 1634 прочитания

Това, което се случи на Северна Македония, е опасен прецедент. Двустранните въпроси с интерпретацията за произхода на даден език или история не е въпрос, който трябва да засяга ЕС, заяви премиерът на Сърбия Ана Бърнабич на пресконференция в Охрид.

„Ще видим какво ще се случи в бъдеще, но смятам, че това, което се случи със Северна Македония е опасен прецедент. Европейската интеграция не бива да се обвързва с двустранни въпроси или ако се обвързва, трябва да е ясно, че причината е да не се внасят открити въпроси в ЕС. Мисля, че двустранният въпрос относно интерпретацията за произхода на даден език или история всъщност не е двустранен и не трябва да засяга ЕС. Следователно смятам, че това е лош прецедент и се надявам в бъдеще да не ставаме свидетели на такива прецеденти. Но се опасявам, че кутията на Пандора вече е отворена”, каза Бърнабич.

Според нея, подобно развитие противоречи на всички европейски ценности и трябва да се направи опит за намиране на общ език и на поглед в бъдещето. Тук не става въпрос заминалото, за много далечно минало, което при това е предмет на нашите лични интерпретации, заяви сръбският премиер, коментирайки въпроса с отложеното начало на преговорите за присъединяване.

Тя изрази надежда, че проблемът ще бъде преодолян и до края на годината Скопие ще получи решение за начало на преговорите, което ще бъде в интерес на целия регион.

„Искрено вярвам, че регионът може да бъде стабилен само ако всички напредваме към ЕС с относително еднакво темпо и без големи различия", каза премиерът на Сърбия Ана Бърнабич.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес