Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България ще участва в силите на НАТО в Косово с до 150 военнослужещи

31 януари 2024, 17:13 часа • 1065 прочитания

България ще участва в Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (КFOR) с до 150 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България с личното им оръжие, екипировка и военна техника. Такова решение е взел днес кабинетът Денков-Габриел по време на правителственото заседание. 

Какво беше участието досега?

Досега Въоръжените сили на Република България участват в КFOR с до 35 военнослужещи и допълнително с личен състав към 2-ри батальон от Силите на оперативния резерв (ORF) на КFOR с до 150 военнослужещи, изпълняващи планираните задачи по силата на споразумението между НАТО и ЕС „Берлин Плюс".

В споразумението е заявено, че ORF са споделени и могат да вземат участие в двете операции провеждани в зоната за съвместни операции „Балкани" ((Balkan JOA-BJOA) - КFOR и ALТНЕА). ОЩЕ: Западните Балкани са от стратегическо значение за НАТО: Йенс Столтенберг

Повече за КFOR?

Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (КFOR) са създадени с резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, приета на 10 юни 1999 г.

Задачите на КFOR включват помощ при връщането или преместването на разселени лица и бежанци; реконструкция и разминиране; медицинска помощ; сигурност и обществен ред; опазване на наследствени обекти; гранична сигурност; възбрана на трансграничната контрабанда на оръжие; прилагане на програма за амнистия на оръжия, боеприпаси и експлозиви в Косово; унищожаване на оръжие; и подкрепа за установяването на граждански институции, закон и ред, съдебна и наказателна система, изборен процес и други аспекти на политическия, икономическия и социалния живот на Косово.

Днес Стабилизиращите сили продължават обръщат специално внимание на защитата на малцинствата. ОЩЕ: Брюксел: Косово в ЕС само след нормализация със Сърбия

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес