Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бунт във ВМРО-ДПМНЕ срещу Никола Груевски

24 октомври 2017, 06:10 часа • 4019 прочитания

ВМРО-ДПМНЕ трябва да избере нов лидер. Това може да стане само, ако се проведе свободен и демократичен конгрес на партията. Това обявиха в Скопие представителите на Инициативата за реформи във ВМРО-ДПМНЕ в препълнената зала на "City hall center", предаде БГНЕС.

Срещата, която се превърна в бунт срещу лидера на партията Никола Груевски, неслучайно беше организирана на датата, на която е създадена ВМОРО! Вчера, 23 октомври, бяха отбелязани 124 години от рождението на ВМОРО. 23-ти октомври е официален празник в Република Македония.

"На 15-ти октомври ВМРО-ДПМНЕ беше наказана заради нарушаването на основните принципи на партията - за свобода и демокрация. В партията и в страната цареше частична свобода. Тя бе систематично задушавана и в партията и в Македония", каза Александър Михайловски, един от инициаторите за реформи в партията. "След като извършим промени в партията, ще напуснем "Белия дом" (бел. ред. - централата на ВМРО-ДПМНЕ, която бе изградена от Никола Груевски). С тази сграда ВМРО-ДПМНЕ от народна се превърна в елитарна партия. Ясно ще осъдим корупцията и престъпността", каза още Михайловски, докато залата скандираше: "Оставка, Оставка за Груевски". Той отправи и предупреждение към управляващите в момента в Скопие. Според него "те са започнали да повтарят стари практики и да изпадат в триумфализъм".

Михайловски обеща след реформите в партията в "Република Македония да бъде изградена нова система, с истински независима съдебна власт, с искрен обществен междупартиен диалог - без егоизъм и предразсъдъци".

"Ние имаме нужда от истински свободна и правова държава, а не от страна, където се ръководим от волята на един човек... Любовта към нашата родина е гаранция за нашия успех", каза Петър Богоески, другият представител на реформаторите. "Тук сред нас в залата виждам наследници на македонски войводи, жертви на комунизма, учредители на ВМРО-ДПМНЕ. Тук виждам хората, които ще построят европейското бъдеще на ВМРО и на Македония", каза още Богоески.

Една от изненадите в залата беше присъствието на внука на легендарния лидер на ВМРО Тодор Александров, който носи неговото име. Преди обръщението на реформаторите, в залата беше прожектиран кратък филм за историята на ВМРО - с автентични кадри и документи. В края от филма бяха излъчени кратки изказвания на Ангела Меркел, Жозеф Дол и Доналд Туск.

По-рано вчера (23 октомври) Никола Груевски говори в град Щип. По време на речта си той не пропусна да отправи критики срещу България без обаче изрично да спомене името й.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес