Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Босна и Херцеговина удвои износа си на оръжия

03 юни 2024, 21:11 часа • 1080 прочитания

Износът на оръжия от Босна и Херцеговина почти се е удвоил през първите четири месеца на годината в сравнение със същия период на 2023 г., като САЩ са основната дестинация, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Доставките възлизат на 74 млн. щатски долара, или с близо 98% повече в сравнение със същия период на 2023 г., сочат данните на националната статистическа агенция.

Агенцията не уточнява за вида на оръжията и боеприпасите.

Босненският министър на отбраната Зукан Хелес наскоро похвали разширяването на оръжейната индустрия в страната.

Той заяви, че местните фабрики произвеждат боеприпаси, включително „ракети и снаряди“, които се изнасят „по целия свят, от САЩ до Близкия изток и страните от ЕС“. Още: Ключова стъпка: ЕС реши да започне преговори за членство с Босна и Херцеговина

Местните медии съобщиха, че увеличението е свързано най-вече с износа на боеприпаси за Съединените щати и Словакия, но също така и за България и съседна Сърбия.

Цифрите са красноречиви

През 2023 г. износът на оръжия и боеприпаси от Босна възлиза на 163 млн. евро, което е с 26% повече в сравнение с предходната година.

Увеличението съвпада с нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., въпреки че балканската държава няма договор за продажби с Украйна.

Няколко местни медии обаче наскоро съобщиха, че част от боеприпасите се озовават на украинския фронт. Още: НАТО потвърди подкрепата си за териториалната цялост на Босна

Малко предистория

На 2 юни лидерът на босненските сърби Милорад Додик заяви, че управляваната от него Република Сръбска (РС) предотвратява „директния износ“ на оръжия и боеприпаси за Украйна, което не беше изненада предвид проруската му политика.

През февруари в албанската столица Тирана Володимир Зеленски призова за спешна доставка на оръжия и боеприпаси за страната му. Той изрази желанието на правителството си да организира „украинско-балкански форум за отбранителната промишленост“. Още: Зеленски: Обсъдихме съвместно производство на оръжия с Албания (СНИМКИ и ВИДЕО)

Босненските заводи за оръжие и боеприпаси са създадени по времето, когато страната е била част от комунистическа Югославия.

Според експерти Босна е осигурявала половината от военния капацитет на бившата федерация.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес