Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Блинкен: Виждам подобрение на отношенията между Гърция и Турция

21 февруари 2023, 10:10 часа • 1462 прочитания

Отличното ниво на гръцко-американските отношения беше потвърдено от посещението в Атина на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Той проведе в понеделник вечерта лична среща с министър-председателя Кириакос Мицотакис, който след това беше домакин на вечеря в негова чест.

Пристигането на Блинкен в Атина веднага след визитата в Анкара, където освен срещата с колегата си Мевлют Чавушоглу имаше и кратка среща с президента Ердоган, отразява една от основните цели на това пътуване в региона - да подкрепи усилията за по-добра комуникация между Гърция и Турция, съобщи „Катимерини”, цитирани от БГНЕС.

"Турция и Гърция са близки приятели и, разбира се, съюзници в НАТО. И двете са много важни партньори за нас. Беше изключително приятно да видя как гърци - а също така, между другото, арменци, израелци - работят рамо до рамо с турци, за да помогнат на хората при земетресението", каза Блинкен при пристигането си в Атина и добави, че "ако може да има нещо положително от тази катастрофа, може би това е подобряването на отношенията с тези страни".

ОЩЕ: Гърция: Прехвърлихме на Украйна боеприпаси и БМП-1

"Мисля, че Турция предприе стъпки, за да се опита да подобри отношенията си. Ние много ги подкрепяме. Очаквам с нетърпение разговорите в Гърция, за да видим как можем да бъдем полезни", добави той.

Блинкен похвали също така реакцията на Гърция на войната в Украйна, "като една от първите страни, които излязоха в подкрепа на Киев, в подкрепа на демокрацията, която е подложена на изпитание от руската агресия".

Той спомена и водещата роля на Гърция в региона както по отношение на енергийните въпроси, така и на "интеграцията на държавите на Западните Балкани". Изявлението на Блинкен беше препратка към Преспанското споразумение за името на Северна Македония, както и към важната роля, която Гърция играе в усилията за намиране на компромис между Прищина и Белград, подчертава изданието.

Говорейки за войната в Украйна, премиерът Мицотакис подчерта, че "трябва да изпратим посланието, че всяка форма на ревизионизъм, всяка промяна на границите със сила не може да бъде толерирана от международната общност на демократичните държави".

ОЩЕ: Гърция стартира военни учения в Егейско море заради турските провокации

Във вторник Блинкен и гръцкият външен министър Никос Дендиас ще председателстват четвъртия кръг на стратегическия диалог между САЩ и Гърция и ще обсъдят споразумението за взаимно сътрудничество в областта на отбраната.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес