Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Балканските държави с очаквания към българското председателство

01 януари 2018, 16:30 часа • 3224 прочитания

Ние имаме готовност и очакване по време на българското председателство на ЕС да получим окончателно дата за започване на преговори за присъединяване към Евросъюза.

Това каза македонският президент Георге Иванов.

"Това е един дълъг и мъчителен процес, но администрацията ни има готовност за това. Проблемът е в Гърция, която ни блокира още в самото начало на този процес", каза още Иванов.

Държавният глава на югозападната ни съседка очаква по време на следващата среща на върха на НАТО Република Македония да стане и пълноправен член на Северноатлантическия пакт.

"Надявам се в периода, който идва, структурите на НАТО повече да не бъдат заложници на една-единствена държава-членка на пакта, която се интересува само и единствено от собствените си интереси, а не от интересите на НАТО и от състоянието в целия регион. Ние очакваме по време на предстоящата среща на върха на НАТО това нещо да се случи и Македония най-накрая да бъде член на НАТО", каза още Георге Иванов по време на визитата си на казармата Чойлия.

"Русия отново се завърна в региона. Тя иска да докаже, че има политическо и военно надмощие над ЕС и както това е ставало много пъти в историята досега, стратегическите конфликти да се водят на Балканите. Европа е длъжна да превъзмогне този конфликт". Това от своя страна каза лидерът на Демократическата партия на социалистите /ДПС/ в Черна гора Мило Джуканович пред холандското издание "De Trouv".

"Съвременната ни история доказа, че Балканите сами не могат да запазят стабилността си. Брюксел е локомотивът носещ отговорност за стабилността в Европа, както скоростта, с която се движи влакът. Брюксел носи отговорност и не може да остане безразличен, когато има опасност последният вагон да се откачи и да не се знае в каква посока ще се движи локомотивът", казва още Джуканович.

Според него "Балканите винаги са били на кръстопът между Запада и Русия, където цари възпламеняващ национализъм". "Тази част от региона може би е задънена улица за ЕС, но непрекъснато е под ударите на трети страни. И поради тази причина лично съм много загрижен", казва още Джуканович, който контролира политическият живот в малката балканска страна през последните 25 години, предаде БГНЕС.

Лидерът на ДПС е убеден, че е имало както руска, така и сръбска намеса в опита за държавен преврат, при който е било планирано и неговото убийство по време на извънредните парламентарни избори в Черна гора през месец октомври 2016 г.

"Сред приоритетите на България, която застава начело на ЕС от днес, е тя да поведе Западните Балкани към Брюксел", каза още Мило Джуканович.

Според него проблемите на Балканите са същите както по времето на Дейтънското мирно споразумение преди 22 години. "Босна и Херцеговина не функционира както трябва. Преговорите между Сърбия и Косово вървят прекалено бавно, а Македония е напълно парализирана по пътя й към ЕС. Брюксел е длъжен да побърза, защото ентусиазмът за Европа ще изчезне на Балканите", заяви в заключение черногорският лидер .

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес