Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Австрия: РСМ да приеме конституционни промени преди изборите догодина

12 октомври 2023, 22:12 часа • 2315 прочитания

Посланикът на Австрия в Северна Македония Памер призова Скопие да приеме конституционните промени преди изборите догодина

"По отношение на Северна Македония конституционните поправки са съществен въпрос. Много добре знаем, че за всяка страна в региона забавянето на процеса на евроинтеграция означава проблеми", заяви той пред изданието "Racin.mk".

Още: Марк Рюте призова Скопие да направи последната крачка по пътя към ЕС

"Този вътрешен въпрос трябва да бъде решен преди изборите догодина. Много по-добре е тази работа да бъде свършена сега, отколкото да бъде отлагана“, добави австрийският посланик, цитиран от БГНЕС.

Памер разкри повече подробности за документа „Ускоряване на постепенната интеграция на Западните Балкани“, който връчи на вицепремиера по европейските въпроси, Боян Маричич, миналата седмица.

Още: Ковачевски: Вратите за членство в ЕС са отворени за нас, блокадата идва отвътре

Неофициалният документ, който беше връчен от името на Австрия на висшите представители и институции на ЕС, съвпадна с неформалната среща на върха на ЕС в Гранада, на която разширяването беше една от двете централни теми наред с мигрантската политика. Документът препоръчва ускоряване на процеса на присъединяване на Западните Балкани към ЕС.

„По-просто казано, това означава да дадем възможност на нашите партньори от Западните Балкани, тоест и Северна Македония, да участва с по-голяма ангажираност в повече програми и форуми на ЕС, където може да участва и където има смисъл. Това на практика означава да подобрим процеса на европейска интеграция“, посочи Памер.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес