Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арестуваха известен сръбски студент заради карикатура на Александър Вучич

01 септември 2023, 09:59 часа • 1522 прочитания

Димитрие Димич - студент в Юридическия факултет в Ниш, е бил отведен в полицейския участък "Врачар" в Белград на 31 август вечерта. При претърсването в него са били открити плакати с карикатури на Александър Вучич, Братислав Гашич и Александър Вулин, както и надпис с името на улицата на полицейския инспектор Слободан Миленкович, който е открил "случая Йовиница".

Какво точно се е случило

Димич потвърди, че е бил задържан на ъгъла на улиците Юзно Булевар и Небойшина. "Униформени полицаи се приближиха отзад и ми поискаха личната карта, след което ми сложиха белезници и ме отведоха в полицейския участък във Врачар", казва студентът.

Още: Силна експлозия в сръбския град Смедерево, има ранени (ВИДЕО)

"В раницата ми намериха и конфискуваха четири плаката, на които бяха нарисувани карикатури на Александър Вулин, Братислав Гашич и Александър Вучич, както и улична табела с името на Слободан Миленкович", допълва задържаният.

По думите му той е бил задържан в полицейския участък почти четири часа, след което са му издали удостоверение за конфискуваните вещи и са го освободили.

Снимка: Getty Images

Още: Сърбия унижи бивш черногорски вицепремиер в Белград

Кой е студентът Димитрие Димич

Димич е известен на обществеността с многодневната си гладна стачка в средата на юли в парка "Пионерски" пред седалището на президента на Сърбия.

Тогава той заяви пред медиите, че мотивите му са любов към страната и подкрепа на исканията на протеста "Сърбия срещу насилието", както и че режимът "убива Сърбия", като разпространява насилие и омраза чрез медиите, пише БГНЕС.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес