Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анкара: Режимът на Асад е нелигимен

05 февруари 2019, 19:16 часа • 1615 прочитания

Режимът на Башар Асад в съседна Сирия е нелегитимен и далеч не обещава бъдеще за страната. Това каза говорителят на турския президент Реджеп Ердоган, Ибрахим Калън, предаде БГНЕС.

След срещата на кабинета в президентския комплекс в Анкара, Калън посочи: "Турските разузнавателни служби могат понякога да имат контакти с различни елементи от режима в Ал-Хасака и Камишли, включително Дамаск, в рамките на сигурността на Турция и общата безопасност на турските операции в Сирия". Но той добави: "Това не означава, че Турция признава легитимността на (сирийския - бел. ред.) режим".

Калън подчерта, че Турция няма да допусне терористични заплахи от районите, разположени източно от Ефрат в Сирия. Той също така коментира и значението на пътната карта за стабилност в Манбидж, Северна Сирия.

Като спомена, че миналият месец при посещението на делегация на Турското министерство на отбраната в Москва е било разговаряно за последните събития в Сирия, Калън поясни, че преговорите за "зона на безопасност“, Идлиб и други въпроси ще продължат с Русия през следващите дни".

Калън каза, че външният министър Мевлют Чавушоглу ще посети САЩ във вторник, за да присъства на координационната среща Турция-Сирия, като добави, че въпросът за “зоната за безопасност“ ще бъде повдигнат по време на преговорите. Калън подчерта, че основната цел на Турция е да осигури безопасността си.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес