Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Андрей Ковачев за Северна Македония: Няма да подкрепим манипулацията и лъжата

04 ноември 2020, 10:39 часа • 4092 прочитания

Нашите партньори в ЕС вече познават позицията на България и декларацията ни за Северна Македония, това е и позицията на огромна част на българските граждани. Смятам, че не е европейско да подкрепим манипулацията и лъжата. Трябва да преодолеем омразата, която е била наслагвана по време на тоталитарния режим. Това каза по казуса евродепутатът Андрей Ковачев пред btv.

Ние искаме пълноправно членство в ЕС за всички страни от Западните Балкани. Това беше основното и в нашето председателство, подчерта той.

"Нормално е да поискаме антибългарската риторика, особено през последните седмици, да бъде преодоляна. Те да имат смелостта да направят това не, защото е българска позиция, а защото отговаря на историческата истина“, посочи още евродепутатът.

По темата има "пълен консенсус в политическия спектър в България", каза той.

„Има огромна консолидация в българското общество и то без разлика по партийна принадлежност на хората“, коментира Андрей Ковачев. Според изследване на „Алфа рисърч“, поръчано от евродепутата, 84% от българите казват, че трябва да има начало на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС, но когато те преодолеят историческите манипулации.

Според Ковачев външни фактори като Белград и Москва, както и проюгославския елит с носталгия към Тито, не позволяват да сме най-близки със Северна Македония и да имаме отношения като Германия и Австрия, Гърция и Кипър, Румъния и Молдова.

Според него обаче българите искат Северна Македония да е чат от европейската общност, но не са съгласни това да е с цената на манипулации.

 

 

 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес