Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Андонис Самарас: Македонският език е измислен от комунистите

03 юли 2014, 12:18 часа • 51406 прочитания

Острият език на Гърция по отношение на Македония не се промени дори в края на гръцкото председателство на Европейския съюз. Тон този път даде гръцкият премиер Андонис Самарас, който обяви, че не е виновен за липсата на дата за старт на преговорите за европейско членство на Македония и добави, че македонският език е измислен от комунистите.

Според Самарас Македония не изпълнява необходимите критерии за членство в ЕС. Той посочи и, че македонският език е създаден от комунистите, пише Агенция "Фокус".

„Първо, не знаех, че съществува македонския език. Искам да кажа, че процесът за членство не е процес от който зависи някакъв план със срокове, а се основава на заслуги. В Европейският съвет бяхме взели решение да започнем преговори със страни, които изпълняват условията. Тази страна не изпълнява установените критерии”, заяви Самарас.

Гръцкият премиер повдигнал темата след въпрос на македонски журналист. Журналистът отговорил, че македонският език съществува, че е признат от лингвистите по света и го говори македонското малцинство в Гърция, което гръцката държава не признава. На това Самарас на френски език е отговорил, че македонският език е измислен от комунистите.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес