Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анархисти атакуваха посолството на Саудитска Арабия в Гърция

14 декември 2017, 14:33 часа • 1356 прочитания

Групировка на гръцки анархисти нападна посолството на Саудитска Арабия в Атина, за да протестира срещу "средновековните" репресии, на Рияд и намесата му в конфликта в Йемен, предаде БГНЕС.

Видеоматериал, разпространен от групировката "Рувиконас" показва трима души с мотоциклетни каски, които разбиват прозорците на охранителния пост пред посолството, докато друг човек наблюдава действията им.

Не е имало опит за спиране на нападението, няма и арестувани. Анархистите са хвърлили контейнери с боя по сградата, съобщи гръцката полиция.

В изявление, разпространено онлайн, групировката, чието име на гръцки означава "Рубикон", казва, че саудитското кралско семейство е наложило "средновековна антиутопия" на народа си и сега се опитва да я изнесе и в чужбина.

"Това, което "Ислямска държава" върши и с право предизвика отвращение в цял свят, се случва от десетилетия в Саудитска Арабия, посред бял ден и това се "приема" от цивилизования свят. Обезглавяват прелюбодейките се насред улицата, режат ръцете на крадците пред ревящи тълпи, жените са напълно поробени, дисидентите и гейовете изчезват и ги екзекутират", се казва в изявлението.

Групировката обвини и лявото гръцко правителство в "лицемерие" във връзка с осуетения опит за продажба на гръцки танкови снаряди на Саудитска Арабия по-рано тази година.

"Рувиконас", която е създадена през 2015 година, редовно извършва такива акции срещу посолства, магазини и правителствени сгради. Членовете на групировката често биват задържани на местопрестъплението, но не им повдигат обвинения. Нито един от тях не е осъден ефективно.

През октомври няколко членове на "Рувиконас" нахлуха в испанското посолство в знак на подкрепа на стремежа на Каталуния към независимост.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес