Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Албания уличи двама руснаци и петима чехи в шпионаж по време на военно учение

02 юли 2021, 09:55 часа • 3283 прочитания

Албанската прокуратура възбуди дело за шпионаж срещу двама руснаци и петима чехи, извършен по време на ученията на НАТО „Defender Europe 21“, съобщава порталът на албанския „Daily News“.

Албанската полиция предостави на прокуратурата материали за разследване на руските граждани Георги Буданов и Владислав Черкасов, които са посетили страната по време на ученията на НАТО през май-юни. Те са заподозрени в събирането на информация.

"По-рано прокуратурата възложи специални задачи на полицията, включително тайно наблюдение на луксозен хотел в Тирана, за да определи с кого са се срещали руските граждани. Отделът за борба с тероризма ще бъде незабавно уведомен", пише вестникът.

Петима чешки граждани, които също са заподозрени в шпионаж, са влезли в Албания на 1 май преди началото на учението и са останали в страната десет дни. Чехите, особено Филип Чапек, са привлекли вниманието на албанските власти, след като са започнали да обикалят военните бази с наета кола и да остават там за кратко, което се потвърждава от данните на GPS. Те също са заподозрени, че са снимали войски на НАТО, участващи в ученията.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес