Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Албания подписа декларация на ООН за борба с корупцията и защита на медиите

07 юни 2021, 16:24 часа • 1825 прочитания

Албания се съгласи да подпише декларация на ООН от 86 точки за защита на журналистите, преследване на висши служители за корупция и създаване на многостранен подход за борба с корумпираните практики.

Резолюцията относно „предизвикателствата и мерките за предотвратяване и борба с корупцията и укрепване на международното сътрудничество“ беше подписана на първата по рода си специална сесия на ООН срещу корупцията, съобщава „Екзит Нюз“.

Албания се съгласи да включи 86-те точки от декларацията в националното си законодателство.

Особен интерес представлява точка 31, която гласи, че Албания се ангажира да осигури „безопасна и адекватна среда за журналистите и за разследване, преследване и наказание на заплахи и актове на насилие, попадащи в юрисдикцията за действия срещу тях.“

Тя се ангажира и да повиши обществената информираност за въздействието на корупцията.

По отношение на достъпа до информация, тя се съгласи да „зачита, насърчава и защитава свободата да се търси, получава, публикува и разпространява информация, свързана с корупцията“.

Албанското правителство също се ангажира да направи информацията по-достъпна за онези, които искат да държат властта под отговорност. Това включва улесняване на достъпа до информация чрез цифрови инструменти, отворени данни, интернет базирани портали и други средства.

„Подписът на албанското правителство върху документа означава, че декларира, че отхвърля корупцията и ще предприеме мерки за по-доброто й разкриване с оглед прекратяване на безнаказаността. Ние се ангажираме да криминализираме, разследваме, преследваме и съдим за актове на корупция и свързани с тях престъпления в публичния и частния сектор. Ние се ангажираме да имаме и прилагаме ефективни, пропорционални, възпиращи и недискриминационни наказателни или ненаказателни санкции срещу физически и юридически лица за корупция и свързани с това престъпления“, се казва в официално правителствено изявление.

Подписалите се обещаха също така да подкрепят значението на „независима и прозрачна съдебна система“, която спазва етичните стандарти и стандартите за почтеност.

По отношение на корупцията в Албания има още много работа, подчертава ООН. Пране на пари, отглеждане и трафик на наркотици, трафик на хора, купуване на гласове и сплашване на гласоподаватели, корупция в полицията, съдебната система, институциите и правителството и непрекъснато намаляваща свобода на медиите са само част от нерешените въпроси.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес