Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

74 000 мигранти търсят убежище в Гърция

16 ноември 2018, 07:14 часа • 1137 прочитания

Гърция обяви, че 74 000 мигранти търсят убежище в страната. Това отбелязва електронното издание на вестник Kathimerini, цитирано от агенция "Фокус".

Гръцките власти заявиха в четвъртък, че в страната живеят около 74 000 търсещи убежище, като понастоящем се полагат усилия за разширяване на мигрантските лагери и подобряване на условията в островните лагери за мигранти, които пристигат по море.

Министърът на миграцията Димитрис Вицас заяви, че през следващите месеци около 6000 души ще бъдат преместени на континента от островните лагери, където условията многократно са били критикувани от правозащитни групи.

Вицас призна, че ситуацията е "трудна" в тези лагери, където 20 000 души живеят в съоръжения, предназначени за по-малко от 10 000 души.

Той обеща да създаде малки здравни центрове във всеки от лагерите на островите Лесбос, Самос, Хиос, Лерос и Кос, където според споразумение между Европейския съюз и Турция за ограничаване на миграционните потоци новопристигналите по море от Турция са държани в очакване на обработването на техните предложения за предоставяне на убежище.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес