Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

72-ма членове на "Златна зора" отиват на съд

04 февруари 2015, 19:10 часа • 13736 прочитания

72-ма членове на неонацистката партия "Златна зора", включително и нейния лидер Никос Михалолиакос (на снимката), отиват на съд по различни обвинения, в това число и убийство.

Решението идва след 15-месечно разследване, започнало след смъртта гръцки рапър през септември 2013 г. По-късно партията беше свързана и със смъртта на пакистански имигрант и побои над политически опоненти. Ако бъдат признати за виновни обвиняемите могат да получат присъди до 20 години затвор. Все още обаче не се знае датата, на която ще започне процесът.

В момента седем от висшестоящите членове на "Златна зора", включително и Михалолиакос, са зад решетките по редица обвинения. В това число влизат убийство, опит за убийство, незаконно притежание на оръжие и участие в криминална организация, информира АФП.

Според разследващите организацията на партията наподобява тази на нацистката партия. При обиски на домовете на нейни членове са били открити както незаконни оръжия, така и предмети с нацистки и фашистки символи.

На последните парламентарни избори в Гърция в края на януари "Златна зора" завърши като трета политическа сила и спечели 17 места в парламента. Голяма част от депутатите, които ще бъдат съдени, са били преизбрани, пише БГНЕС.

 

 

 

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес