Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5000 мигранти от гръцките острови се връщат в страните по произход

12 март 2020, 18:50 часа • 5336 прочитания

Създаване на специален временен механизъм ще позволи на мигрантите, които са в лагери на гръцките острови, в рамките на месец да могат да се върнат доброволно в страните по произход и да получат 2000 евро финансова помощ. Това съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон и гръцкият министър за миграцията и убежището Нотис Митаракис след срещата на двамата днес, предаде БГНЕС.

„За период от един месец ще отворим възможност мигрантите на гръцките острови в пренаселените лагери да се възползват от доброволно завръщане и ще им дадем 2000 евро, за да им помогнем да се интегрират в страните по произход. Това е възможност, която ще бъде отворена само за месец, но мисля, че тя ще облекчи натиска върху островите и върху другите хора, които все още са в лагерите“, каза Йохансон, обяснявайки, че тази възможност ще бъде за мигранти, пристигнали в Гърция преди 1 януари 2020 г.

„Вече обявихме прехвърлянето на 10 000 мигранти в други части на страната през 2020 г. Днес обявяваме по-нататъшно облекчение за островите с доброволно прехвърляне на 5 000 кандидати за убежище в техните страни по произход. Поискахме и получихме финансиране за програмата. Но и средства за дейности, които ще допринесат за подобряване на ситуацията на островите и в континентална Гърция“, каза Митаракис.

На срещата те обсъдиха и непридружените деца бежанци, което Йохансон каза, че е проблем, нуждаещ се от спешно решение. Тя отбеляза, че седем държави членки вече са се съгласили да поемат част от децата, тоест да осигурят около 1600 трансфера на непридружени деца бежанци от Гърция и гръцките острови.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес