Класически случай на телефонна измама се превръща в кошмар за две млади българки - защото те поемат вината на все още неизвестни измамници, които ги използват като параван. Резултатът - затвор за младите жени. Това разказа пред Actualno.com Мая Доковска, майка на едно от момичетата.
Actualno.com преведе случая и на гръцки език: Разказ: Български момичета, жертва на измама, са в гръцки затвор
Δύο Βουλγαρικές κοπέλες, 23 και 24 ετών, θύματα απάτης, συνελήφθησαν στα σύνορα, καταδικάστηκαν σε λίγες ώρες και βρίσκονται σε ελληνική φυλακή. Η Μάγια Ντόκοφσκα, η μητέρα μιας από τις κοπέλες, μίλησε για την υπόθεση. Ήταν παρούσα στη δίκη που ξεκίνησε αμέσως μετά την σύλληψή τους στα Βουλγαρο-Ελληνικά σύνορα, πριν από λίγο περισσότερο από 24 ώρες.
Η υπόθεση
Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας της γειτονικής μας χώρας είναι ότι δύο Βούλγαρες υπήκοοι, ύποπτες για τηλεφωνική απάτη, συνελήφθησαν από την Αστυνομία στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα. Οι Βούλγαρες εξαπάτησαν μια ηλικιωμένη Ελληνίδα με λανθασμένες πληροφορίες για ένα ατύχημα συγγενή της και έλαβαν 18.000 ευρώ για επείγουσα εγχείρηση στην τάχα τραυματισμένη. Όταν αυτή ανακάλυψε την απάτη, έδωσε στην Αστυνομία τα στοιχεία του αυτοκινήτου και τις περιγραφές των συμμετεχόντων στην απάτη. Κατά τη σύλληψή τους στα σύνορα βρέθηκε το εν λόγω ποσό και ένα μη καταχωρημένο όπλο, κατασχέθηκαν το αυτοκίνητο και το όπλο, δείχνει την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, αναφέρει ο ανταποκριτής του Βουλγαρικού Εθνικού Ραδιοφώνου.
Έτσι είναι;
„Θα ξεκινήσω με αυτό που γράφεται στο άρθρο - μη καταχωρημένο όπλο. Αυτό το „μη καταχωρημένο όπλο” είναι ένα πλαστικό, παιδικό όπλο που πυροβολεί με πλαστικές χρωματιστές μπάλες, αγορασμένο σε μια έκθεση στο πανεπιστημιούπολη, από ένα πάγκο. Για αυτό τα καταδικάστηκαν σε 9 μήνες, μόνο για αυτό. Τα έγγραφα του δικαστηρίου περιγράφουν το όπλο ως πλαστικό, το αποκαλούν „ρεπλίκα”, ενώ είναι ένα παιδικό όπλο, ένα παιχνίδι. Όλη η ποινή είναι 4 χρόνια και 9 μήνες και πρόστιμο 40.000 ευρώ”, είπε η Μάγια Ντόκοφσκα.
Σύμφωνα με την ίδια, η ιστορία ξεκινά όταν τα δύο κορίτσια βρίσκουν μια αγγελία εργασίας στο Διαδίκτυο ότι μια εταιρεία που ασχολείται με προκατασκευασμένες κατοικίες αναζητά άτομα να ταξιδεύουν στην Ελλάδα για να κανονίζουν έγγραφα, προκαταβολή κ.λπ. έναντι αμοιβής. Οι νεαρές γυναίκες φεύγουν στις 24 Οκτωβρίου για την Ελλάδα γιατί τους τηλεφωνεί ο „εργοδότης” και τους λέει ότι πρέπει να πάρουν προκαταβολή για ένα προκατασκευασμένο σπίτι στην Ελλάδα.
„Ότι είναι ηλίθιοι και δεν σκέφτηκαν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι παγίδα είναι ξεκάθαρο. Αλλά τα κορίτσια πάνε στην Ελλάδα. Κατά την παράδοση αυτών των χρημάτων, ένας άντρας που είναι Βούλγαρος - ο παραγγελιοδότης αυτού του έργου, μιλάει κατά όλο το χρόνο με τη γυναίκα από την οποία η κόρη μου παίρνει τα χρήματα σε φάκελο. Μπαίνουν στο αυτοκίνητο με την άλλη κοπέλα και πάνε στη Βουλγαρία για να τελειώσουν τη δουλειά τους, να παραδώσουν τα χρήματα στον αρμόδιο „επιχειρηματία”. Αργότερα αποδεικνύεται ότι πρόκειται για απάτη. Ο εν λόγω Βούλγαρος αφενός λέει ψέματα στα κορίτσια τι είναι η δουλειά, αφετέρου λέει ψέματα στην γυναίκα από την οποία παίρνουν τα χρήματα”, προσθέτει η Ντόκοφσκα.
Και δείχνει ότι η ηλικιωμένη Ελληνίδα έχει εξαπατηθεί, ότι το εγγόνι ή ο γιος της έχει σπάσει το πόδι και έπρεπε να υποβληθεί σε σοβαρή εγχείρηση.
„Η κόρη μου και η εν λόγω Ελληνίδα δεν είπαν λέξη μεταξύ τους, γιατί ο Βούλγαρος δεν το επέτρεψε. Απλώς πήρε τα χρήματα και έφυγε για τη Βουλγαρία. Αυτή είναι η αλήθεια, εξαιτίας της οποίας η κόρη μου και η άλλη κοπέλα αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη φυλακή και έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση 4 ετών και 9 μηνών και 40.000 ευρώ. Η ποινή είναι αποτελεσματική” λέει η δυστυχισμένη μητέρα.
Αυτή προσέλαβε Έλληνα δικηγόρο από τη λίστα του προξενείου στη Θεσσαλονίκη. Και προσθέτει: „Έπρεπε να βρω δικηγόρο χθες από τώρα „αμέσως”. Το ίδιο το δικαστήριο ήταν απόλυτη παρωδία. Μια απατημένη γυναίκα με 10 μάρτυρες. Καμία οργάνωση για εμάς τους Βούλγαρους, να καταλάβουμε τι λέγεται στην αίθουσα του δικαστηρίου. Υπήρχε κάποια αστεία μετάφραση από έναν άνθρωπο που μιλούσε λίγα βουλγαρικά. Αυτή τη στιγμή εγώ και η μητέρα του άλλου κοριτσιού παλεύουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε τα παιδιά μας στη Βουλγαρία”.
Το όλο περιστατικό εκτυλίχθηκε μέσα σε λίγες ώρες, σύμφωνα με την ίδια, έστω και σε δευτερόλεπτα όλα άλλαξαν.
„Η κόρη μου τηλεφωνεί στις 10 το βράδυ ότι την έχουν συλληφθεί και την επόμενη μέρα τους δικάζονται. Εγώ πρέπει να βρω δικηγόρο στην Ελλάδα το βράδυ. Έχουμε πέσει σε τέτοιο παραλογισμό. Είμαι σοκαρισμένη, γιατί τα κορίτσια δήλωσαν ότι θέλουν να συνεργαστούν, ότι θα κάνουν τα πάντα για να πιάσουν τον διοργανωτή αυτής της απάτης. Αυτοί, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη φυλακή και κανείς δεν ψάχνει αυτό το φρικιό. Τα τηλέφωνά τους κατασχέθηκαν, αλλά δεν χρησιμοποιούνται, δεν εξετάστηκαν καθόλου ως αποδεικτικά στοιχεία. Δεν ζητήθηκαν εκτυπώσεις για τους αριθμούς με τους οποίους μίλησαν, τα τσατ που είχαν. Τους καταδίκασαν με γρήγορη διαδικασία για να καυχησιολογηθούν, ενώ αυτοί ήθελαν να βοηθήσουν στην σύλληψη αυτού του ανθρώπου, επειδή αυτός συνεχίζει τις απάτες”, εξοργίζεται η μητέρα.
Η απόφαση είναι του Δικαστηρίου του Κιλκίς (παλιά ονομασία Kukush, στην Κεντρική Μακεδονία, 35-40 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη - σημείωση του συντάκτη).
„Για να ξέρετε τι είδους παιδιά πρόκειται, μετά από αίτημα των δύο κοριτσιών, σας λέμε όλη την ιστορία. Όταν φύγαμε χθες και τα είδαμε, είπαν ότι θέλουν αυτή να φτάσει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να μην βρεθούν οι άλλοι στην κατάστασή τους. Τα παιδιά είναι ευσυνείδητα και υπεύθυνα. Πάρα πολύ βασίζομαι σε σας να διηγηθείτε η ιστορία με αλήθεια. Ως εκ τούτου με την μητέρα του άλλου κοριτσιού που συνεργαζόμαστε αποφασίσαμε να διηγηθούμε την ιστορία να πω την ιστορία όχι τόσο λόγω του αγώνα που είναι μπροστά μας. Είναι δικός μας, αλλά για να προστατεύσουμε τα άλλα παιδιά, για να μην υποφέρουν άλλοι γονείς”, συνόψισε η Μάγια Ντόκοφσκα.
Ο δικηγόρος τους έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου στο Κιλκίς, καθώς η προθεσμία για την οποία είναι έξι μήνες, και η επόμενη υπόθεση αναμένεται να συζητηθεί στη Θεσσαλονίκη.