Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаково изстрелване на балистична ракета от Северна Корея

05 май 2022, 08:14 часа • 1967 прочитания

Северна Корея е изстреляла балистична ракета седмица след като Ким Чен Ун обеща да увеличи ядрения арсенал на Пхенян и само дни преди в Южна Корея да встъпи в длъжност новоизбрания президент на страната, предаде БГНЕС.

Северна Корея е изстреляла балистичната ракета в 12:03 ч. местно време (03:03 GMT, около 06.03 ч. в сряда сутринта българско време, бел. ред.), съобщи Сеул. Смята се, че изстрелването е било от летището в Сунан близо до Пхенян, където Северна Корея традиционно изстрелва ракети.

Ракетата е прелетяла 470 километра и е достигнала височина от 780 километра. Това е "явно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН", отбелязват властите в Сеул.

Тестът идва дни преди встъпването в длъжност на 10 май на новоизбрания президент на Южна Корея Юн Сук Йол, който обеща да заеме твърда позиция спрямо Северна Корея и да засили сътрудничеството в областта на сигурността със Съединените щати след години на неуспешна дипломация.

Пхенян проведе 14 оръжейни теста от януари насам, включително и на междуконтинентална балистична ракета с пълен обсег за първи път от 2017 г.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес