Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради страха от коронавирус: Нови заложници на круизен кораб "Costa Fortuna"

08 март 2020, 09:45 часа • 7458 прочитания

Малайзия и Тайланд забраниха на круизен кораб, превозващ около 2000 души, включително десетки италианци, да акостира заради опасения от новия коронавирус, съобщи официален представител в неделя, цитиран от АФП.

"Costa Fortuna" за първи път беше върнат от популярния тайландски ваканционен остров Пукет в петък, въпреки че на борда няма предполагаеми случаи на заболяването, според оператора на плавателния съд.

Тайландските власти наложиха ограничения „за италианци, които са преминали транзит в Италия през последните 14 дни“, съобщи "Costa Cruises" в Twitter.

Корабът превозва 64 италианци, според малайзийски представители, пише БГНЕС.

Италия е силно засегната от вируса с над 230 смъртни случая, най-много в сравнение с всяка друга страна освен Китай, където избухна огнището през декември.

В събота корабът се опита да акостира в северния малайзийски щат Пенанг, но също му беше отказано влизане, заяви местният политик Пхи Бун Пох пред АФП. Решението е взето, тъй като Малайзия е решила да ограничи влизането на всички круизни кораби в пристанищата на страната, каза той. След като му е отказано влизане от Малайзия, корабът се е насочил към съседен Сингапур, каза Пей.

Случаят има прилики с този на „Westerdam“, круизен кораб, който беше в морето две седмици и му беше отказано да акостира от пет страни заради опасения, че пътниците му могат да имат вируса. Най-накрая Камбоджа разреши на плавателния съд да акостира на южното крайбрежие на страната на 13 февруари.

В световен мащаб общият брой на хората с COVID-19 е преминал 100 000, а 3500 са починалите в 95 държави.

Още по темата

Два случая на коронавирус в България?

Последна информация и всичко за коронавируса, 8 март

Нов пик на коронавирус в Италия, Милано и Венеция са под карантина (ВИДЕО)

Доц. Мангъров: Това е синдромът - снахата забременяла, никой не знае как

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес