Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради смога в Пекин затварят 1200 завода

17 декември 2016, 12:39 часа • 1268 прочитания

Заради смога, който повиши до най-високо равнище екологичната опасност в китайската столица, властите на Пекин наредиха или затварянето, или намаляването на производството на 1200 завода.

След засегнатите е и нефтохимическият гигант Sinopec.

Според предприетите от властите мерки около 700 предприятия трябва да преустановят напълно дейността си, а 500 (сред тях е и държавният Sinopec) да намалят производството си. Към жителите на Пекин беше отправен призив да не излизат от домовете си, посочва ТАСС.

Най-високо ниво на замърсяване на въздуха в китайската столица беше отчетено на 15 декември. Вероятно положението ще остане без промяна до 21 декември. По-рано беше съобщено за ограничаване движението на градския транспорт. Забранени са строителните работи, прекратени бяха занятията в училищата.

Предишният път, когато беше обявен „червен“ код за замърсеност на въздуха в Пекин, беше през ноември. Тогава плътна пелена от силно замърсен въздух покриваше мегаполиса в продължение на четири дена, отбелязва още БГНЕС.

В края на 2013 г. в Пекин беше приет „План за бързо реагиране при силно замърсяване на въздуха“. Той определя действията на градските служби и предприятия в съответствие с четири равнища на екологична тревога (“синьо”, „жълто“, „оранжево“ и „червено“).

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес