Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради Путин и Ким: Южна Корея удвоява вноската си във фонда на НАТО за Украйна (ВИДЕО)

12 юли 2024, 12:47 часа • 1092 прочитания

Южна Корея ясно показва, че е с НАТО и че ще подкрепя Украйна на фона на засиленото партньорство между агресора Русия и Северна Корея. Сеул планира да удвои вноските си в доверителния фонд на Алианса за Киев до 24 млн. долара през 2025 г., заяви президентът Юн Сук Йол на 11 юли.

Той направи изявлението по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, в която участва, въпреки че страната му не е член. Съюзниците се събраха, за да обсъдят по-нататъшната подкрепа за Украйна в условията на руска агресия и стана ясно, че Южна Корея ще се включи още по-усилено.

Още: Без България: Над 20 членки на НАТО създадоха рамка за сигурност на Украйна

Тя "ще продължи да предоставя подкрепа за сигурността, хуманитарна помощ и помощ за възстановяване (на Украйна)", заяви Юн Сук Йол, като думите му са цитирани от агенция Yonhap.

"През следващата година ще удвоим вноската си в доверителния фонд на НАТО за Украйна в сравнение с тази година", обяви той. През 2024 г. Сеул дари 12 млн. долара на фонда - за здравеопазване и рехабилитация на ранени войници.

Южна Корея е предоставила на Киев широка икономическа и хуманитарна помощ, като е обещала 300 млн. долара краткосрочна подкрепа през 2024 г. и 2 млрд. долара дългосрочни заеми с лихви, съобщава Kyiv Independent.

Още: НАТО обвини Китай, че подпомага войната на Путин. Пекин иска Алианса аут от Азия

Путин и Ким Чен Ун промениха политиката на Сеул

Макар първоначално да отказваше да предостави пряка смъртоносна военна подкрепа на Украйна заради законите си, наскоро Южна Корея заяви, че преразглежда тази си позиция. Причината е задълбочаващото се сътрудничество между Русия и Северна Корея, в което Сеул вижда заплаха.

Още: Завръщане към Студената война: Путин рискува с Пхенян, за да победи в Украйна

През 2023 г. се заговори в медийното пространство, че Южна Корея, която е основен производител на оръжие, непряко доставя на Украйна артилерийски снаряди чрез САЩ, но Сеул отрече това твърдение.

Южна Корея ще определи обема на потенциалните оръжейни доставки за Украйна въз основа на позицията на Русия спрямо Северна Корея, съобщи Yonhap на 21 юни, като се позова на неназован президентски служител.

Оръжията, които Сеул потенциално би могъл да изпрати на Украйна, включват 155-милиметрови артилерийски снаряди или системи за противовъздушна отбрана, съобщиха тогава правителствени източници за информационната агенция.

Междувременно Путин заплаши Южна Корея, че оръжейни доставки по оста Сеул-Киев ще са "голяма грешка".

Още: "Зависи от Русия": Южна Корея готви ПВО и снаряди за Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес