Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради Палестина: Израел изгони 8 норвежки дипломати

09 август 2024, 12:35 часа • 1049 прочитания

Израел отне дипломатическия статут на няколко норвежки дипломати, с което допълнително влоши отношенията между двете страни. А те са на ниско ниво, откакто Норвегия призна държавата Палестина през май.

На 8 август министърът на външните работи на Израел - Израел Кац - съобщи в профила си в X, че е отнел акредитацията на осем норвежки дипломати, които са работили в представителството на Осло в Палестинската автономия.

Още: "Идва ли краят на войната": Израел възобновява преговорите за мир с Газа

Норвегия реагира остро

"Това е краен акт, който засяга най-вече способността ни да помагаме на палестинското население", заяви министърът на външните работи на Норвегия Еспен Барт Ейд. "Той още веднъж показва, че правителството на (Бенямин) Нетаняху активно се противопоставя на работата за постигане на решение за две държави".

Върховният представител на ЕС Жозеп Борел отвърна, че действията срещу Норвегия са "неоснователни".

Още: Нетаняху за 7 октомври: Съжалявам, че не успях да предотвратя нападението на "Хамас"

Какво твърди Израел?

Кац обвини Осло, че води едностранчива политика. "Норвегия избра да възнагради убийците и изнасилвачите от "Хамас", като признае палестинска държава", каза той.

Спорът е свързан и със съдебното дело на Международния наказателен съд (МНС) срещу израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, израелския министър на отбраната Йоав Галант и трима високопоставени лидери на "Хамас". Прокурорът на съда Карим Хан издаде заповеди за арест срещу петимата по обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Норвегия е сред държавите, които се присъединиха към иска, който Кац критикува като "неоснователен".

Още: 40 станаха жертвите на израелската атака в Газа. "Ал Джазира": Палестинците изгоряха живи (ВИДЕО)

Норвегия не е единствената европейска страна, която е в дипломатическо напрежение с Израел. Испания и Ирландия също признаха държавата Палестина тази година. Словения е установила дипломатически отношения с Палестина, а Белгия е обсъждала въпроса обстойно, според белгийски медии, цитирани от Politico.

Посланиците на всички тези страни - Словения, Испания, Норвегия, Ирландия и Белгия - са били призовани от израелските власти на "разговор за порицание" поне веднъж, след като са оповестили усилията си.

Още: Politico: САЩ са убедили Иран да не атакува Израел директно

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес