Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради наложени от Тръмп мита Южна Корея губи милиарди

05 юли 2018, 08:08 часа • 1244 прочитания

Новите американски мита върху вноса на стомана, перални и слънчеви батерии ще струват на Южна Корея повече от 2,4 млрд. американски долара, предаде БГНЕС, като се позовава на финансов доклад на правителството на азиатската държава.

Политиката на американския президент Доналд Тръмп, заявена от него още по време на президентската му кампания, ще доведе до загубата на близо 16 хил. работни места в Южна Корея. Според текста на доклада, производителите на перални машини ще претърпят щети за 760 млн. долара и ще трябва да се разделят с над 8100 свои служители, а тези на слънчеви панели – 470 млн. долара и около 1300 работни места.

По-рано Южна Корея подаде в Световната търговска организация (СТО) запитване за провеждане на двустранни консултации със САЩ относно въведените в края на януари 2018 година мита.

Тръмп взе решение да наложи ограничения на вноса на перални и части за слънчеви батерии от редица азиатски държави за период от четири години. Според корейски експерти обаче подобно решение противоречи на правилата на СТО. В отговор правителството на Южна Корея обяви намерения за прекратяване облекченията за внос на редица стоки от САЩ на обща стойност 480 млн. долара.

Най-засегнати от действията на Тръмп се очаква да бъдат големите концерни LG Electronics и Samsung Electronics.

Споразумението за свободна търговия между Република Корея и САЩ беше подписано през април 2017 година и влезе в сила през март 2012 година. По време на предизборната кампания на Доналд Тръмп той нееднократно отправи критики към въпросния договор и го определи като неизгоден за Америка; според него документът е довел до загубата на 100 хил. работни места в САЩ.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес