Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради липсата на мир: Натискът срещу Нетаняху вътре в Израел расте

04 септември 2024, 05:51 часа • 678 прочитания

Основният политически съперник на Бенямин Нетаняху, Бени Ганц, обвини израелския министър-председател, че поставя личните си интереси над тези на страната, след като Нетаняху отново настоя за необходимостта от израелски контрол върху границата между Газа и Египет - позиция, която се очертава като основна пречка за постигане на споразумение за прекратяване на огъня.

На 3 септември по време на годишната конференция на Израелската асоциация на юристите в Тел Авив, лидерът на дясноцентристката партия "Национално единство" заяви, че Нетаняху е "изгубил пътя си" и "вижда себе си като държавата ... това е опасно".

В понеделник вечерта Нетаняху настоя, че Израел трябва да запази контрола върху коридора "Филаделфия" по границата на Газа с Египет - позиция, за която беше предупреден, че застрашава усилията, насочени към постигане на споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници във войната с Хамас.

Бъдещето на "Филаделфия" предизвика търкания и в кабинета на Нетаняху: неговият министър на отбраната Йоав Галант публично призова израелския лидер да направи компромис по въпроса, твърдейки, че сделката, която освобождава заложниците в Газа, трябва да бъде основен приоритет на правителството.

Още: Нетаняху поиска прошка за провала си в спасяването на заложниците (ВИДЕО)

И опозицията притисна Нетаняху

В момента, в който разярени протестиращи излизат на улиците, Нетаняху може би е стигнал до своята политическа задънена улица. На пресконференция снощи Ганц заяви, че макар коридорът да е важен, за да се попречи на "Хамас" да внася контрабандно оръжие в Газа, то с голяма вероятност израелските войници ще са като "патици на гюме" и няма да могат да контролират изцяло оръжейния внос през подземни тунели.

Ганц опроверга твърдението на Нетаняху, че ако Израел се оттегли от "Филаделфия", международният натиск ще затрудни израелската армия да си го върне при нужда. "Ще можем да се върнем във Филаделфия, ако и когато се наложи", каза Ганц, като също така призова за нови избори: "Ако Нетаняху не разбира, че след 7 октомври всичко се е променило ... и ако не е достатъчно силен, за да издържи на международния натиск да се върне контролът над "Филаделфия" при нужда, нека се прибере у дома".

Нетаняху направи телевизионно обръщение в отговор на безпрецедентните протести в цял Израел в подкрепа на споразумение за прекратяване на огъня с "Хамас" и общата стачка, предизвикана от откриването на шестима убити заложници в Газа. Премиерът на Израел изключи възможността да направи каквито и да било "отстъпки" в спрелите преговори или да се "поддаде на натиск", за да сложи край на войната, която наближава една година: Многохиляден протест в Израел поиска освобождаване на заложниците (ВИДЕО)

През юли "Хамас" и Израел се споразумяха по принцип да изпълнят триетапен план, публично предложен от САЩ през май. Оттогава "Хамас" заяви, че последната версия на представеното предложение се различава значително от първоначалния план, тъй като са добавени нови израелски искания, включително постоянно разполагане на израелски военни по границата между Газа и Египет и коридора Нецарим - новата контролирана от Израел бариера, която откъсва град Газа от южната част на ивицата.

"Хамас" отдавна настоява за пълно изтегляне на Израел от ивицата Газа, а Египет заяви, че силното израелско военно присъствие по границата му застрашава мирния договор между двете държави.

Още: "Хамас" с нова психологическа атака: Видеа с последните думи на вече убити заложници

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес