Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Западните страни реагираха остро на молитвата на Бен Гвир в Ал Акса

13 август 2024, 22:47 часа • 3361 прочитания

ЕС осъди провокациите на израелския крайнодесен министър на националната сигурност Итамар Бен Гвир, след като официални лица съобщиха, че той е извършил молитва в джамията Ал-Акса в анексирания Източен Йерусалим.

"ЕС категорично осъжда провокациите на израелския министър Бен Гвир, който по време на посещението си в Светите земи се застъпи за нарушаване на статуквото", написа ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел, цитиран от БГНЕС.

Сутринта на 13 август Бен Гвир и около 2250 други израелци преминаха през комплекса на групи, пеейки еврейски химни, под закрилата на израелската полиция, съобщи служител от Вакъфа - йорданската организация, която е пазител на обекта.

Още: Израелски министър нахлу в джамията "Ал-Акса" (ВИДЕО)

Бен Гвир, който често се противопоставя на дългогодишната забрана на израелското правителство за еврейска молитва в джамията, се закле да "победи Хамас" в Газа във видеоклип, който засне по време на посещението си.

Комплексът е третото най-свято място в исляма и символ на палестинската национална идентичност, но е и най-святото място на юдаизма, почитано като мястото на древния храм, разрушен от римляните през 70 г. от н.е.

Въпреки че на евреите и други немюсюлмани е разрешено да посещават комплекса на джамията в анексирания от Израел Източен Йерусалим в определени часове, те нямат право да се молят или да показват религиозни символи.

Последният инцидент се случва в момент, когато ЕС и други международни сили се опитват да успокоят напрежението в региона, тъй като Иран предупреждава за ответни действия срещу Израел след убийството на лидер на Хамас в Техеран.

Още: Полицията в Йерусалим арестува 8 поклонници в "Ал-Акса", призовавали за терор (ВИДЕО)

През последните дни Борел осъди провокативните коментари за войната в Газа на крайно десни израелски министри, сред които и Бен Гвир, и заяви, че ЕС трябва да обмисли налагането на санкции срещу тях.

Служител на ЕС заяви, че председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е провел телефонни разговори с президента на Иран и министър-председателя на Израел от уикенда насам, като е призовал и двете страни да "проявят сдържаност".

Съединените щати определиха като "неприемлива" молитвата, водена от Итамар Бен Гвир. "Това не само е неприемливо, но и отвлича вниманието от това, което според нас е жизненоважен момент, тъй като работим за сключване на споразумение за прекратяване на огъня", заяви говорителят на Държавния департамент Ведант Пател.

Организацията на обединените нации също осъди крайно десния министър за това, че е водил молитви в джамията Ал-Акса, наричайки този ход "неоправдано провокативен".

Още: Израелски заселници оскверниха мюсюлмански гробища в Йерусалим (ВИДЕО)

"Ние сме против всякакви усилия за промяна на статуквото в светите места". Джамията Ал-Акса, както и другите свети места в Йерусалим, трябва да бъдат оставени сами на себе си и да бъдат контролирани от съществуващите религиозни власти за местата. Подобно поведение е безполезно и е неоправдано провокативно", заяви заместник-говорителят Фархан Хак. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес