Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Замесен ли е Иран в ракетната атака срещу Израел? (ВИДЕО)

07 април 2023, 09:20 часа • 2204 прочитания

Възможно е Иран и ливанската групировка "Хизбула" да са насърчили или мълчаливо да са одобрили ракетните нападения от Ливан към Израел на 6 април. Това съобщава американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) в днешния си анализ за иранската страна.

Според експертите тези удари са дошли в отговор на поредицата израелски въздушни атаки в Сирия през последните седмици. Израел удари райони около Дамаск на 30 март, при които бяха убити двама офицери от Иранската революционна гвардия. Иранските лидери публично обещаха да отвърнат на удара. Сега биха могли да представят нападенията към израелската страна като поне част от своето отмъщение, независимо дали са имали някаква значима роля в планирането и изпълнението на операцията.

Припомняме, че вчера 34 ракети бяха изстреляни от Ливан към Израел. Най-малко двама души бяха ранени, има и нанесени щети, а ПВО-системата на израелците "Железен купол" е прехванала 25 от ракетите. Впоследствие Тел Авив отвърна с удари по Ивицата Газа, контролирана от "Хамас", и по обекти на "Хамас" в Южен Ливан.

Всичко това стана след две поредни вечери, в които израелската полиция щурмува брутално джамията "Ал Акса" в Източен Йерусалим, където имаше палестински богомолци.

Няколко източници, близки до "Хизбула", заявиха пред различни медии, че нямат общо с атаките. Но ако те, заедно с Иран, действително са участвали в нападението, това означава, че разширяват географския обхват на схемата си за ескалация с Израел, пише ISW.

Продължаващият цикъл на насилие между Техеран и Тел Авив досега се случваше предимно в Сирия през цялата 2023 г. Възможно е Иран да разширява географския обхват на конфликта, за да възпре по-нататъшни израелски действия срещу иранските интереси в Сирия. Включването на Ливан и Палестина в цикъла на ескалация заплашва Израел с по-нататъшно разпространение на конфликта, за да се включат допълнителни кризи, добавят експертите.

ОЩЕ: Ердоган обвини израелската полиция в тероризъм след рейдовете в джамията "Ал Акса"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес