Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Загинали и ранени при нов удар на хутите срещу товарен кораб

06 март 2024, 19:45 часа • 2875 прочитания

Ракета, изстреляна от Йемен, удари кораб за насипни товари в Аденския залив, като екипажът съобщи за най-малко двама загинали и шестима ранени, предаде АФП. Американското централно военно командване обаче обяви, че са загинали трима моряци.

Още: Хутите въвеждат нови правила за корабите, плаващи край Йемен

Ракетата е нанесла "значителни щети" на плаващия под флага на Барбадос кораб, собственост на Либерия, заяви служителят и добави, че оцелелите са напуснали кораба.

Предисторията

Хутите започнаха да обстрелват и нападат кораби в Аденския залив и Червено море през ноември - кампания, която според тях има за цел да изрази солидарност с палестинците по време на войната в Газа.

Още: Гърция праща фрегата за мисията на Европа в Червено море

Те се заканиха да атакуват израелски, британски и американски кораби, както и плавателни съдове, насочващи се към израелски пристанища, нарушавайки трафика по жизненоважния търговски път край бреговете на Йемен, предаде БГНЕС.

Още: Йеменските терористи се насочиха към италиански кораб (ВИДЕО)

Британската агенция за морска сигурност "United Kingdom Maritime Trade Operations" съобщи, че кораби, намиращи се в близост до танкера, са съобщили за "силен взрив и голям облак от дим".

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес