Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За първи път на жените в Саудитска Арабия ще им бъде позволено да гласуват

21 август 2015, 13:24 часа • 3828 прочитания

За първи път на жените в Саудитска Арабия ще бъде дадено право да гласуват. Това ще се случи на местните избори през декември. Новата политика влиза в сила четири години, след като покойният крал Абдула бин Абдулазис ал-Сауд я разреши през 2011 г., пише Time.

По данни на саудитски медии близо 70 жени също така ще се кандидатират за позиции, подобни на тези на общинските съветници у нас.

Според социолога Фаузиа Абу Халид от Университета „Крал Сауд“ в саудитската столица Рияд решението отразява настъпващи промени по отношение на правата на жените в страната. „Много групи, дори консервативните, разбират, че не може да продължава както досега“, казва тя, цитирана от Al Jazeera.

Мнозина обаче твърдят, че правото на глас няма да донесе реално подобрение на положението на жените, които са силно ограничавани и потискани. Общинските съвети в Саудитска Арабия нямат кой знае каква власт, а в централното управление на страната все още не участва нито една жена.

Според позиция на правозащитната организация Amnesty International по темата разрешаването на жените да гласуват е „много закъсняло“ и „съвсем недостатъчно“.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес