Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

WSJ: Япония може да компенсира САЩ за снарядите, които отиват към Украйна

16 юни 2023, 10:50 часа • 6122 прочитания

Япония води преговори за предоставяне на артилерийски снаряди на САЩ, за да се попълнят запасите за контраофанзивата на Украйна срещу Русия. Това съобщи в четвъртък The Wall Street Journal.

Азиатската държава обмисля да предостави 155-милиметрови артилерийски снаряди по силата на пакт от 2016 г. за обмен на боеприпаси като част от дългогодишния си съюз за сигурност със САЩ, допълва вестникът, като се позовава на запознати лица.

Световното производство на снаряди за Украйна се засили в период, в който Киев се опитва да си върне територията в югоизточната част на страната от руските сили. САЩ са изпратили над два милиона 155-милиметрови артилерийски снаряди на Украйна от началото на руската инвазия през февруари 2022 г. Те настояват съюзниците да ги компенсират.

Източници, запознати с преговорите, твърдят, че Япония обмисля да стори именно това, пише WSJ.

В свое изявление Министерството на отбраната в Токио заяви, че не е взело окончателно решение за доставка на артилерийски снаряди на САЩ или Украйна. То заяви, че провежда различни дискусии с Щатите, и отказа да съобщи за какво се отнасят те.

Говорител на Пентагона заяви: "Продължаваме да работим заедно с Япония и повече от 50 държави по света, за да окажем подкрепа на Украйна". Той добави, че всяка страна сама решава какво може да предостави.

ОЩЕ: Южна Корея дава боеприпаси на Украйна през САЩ, твърди "Уолстрийт Джърнъл"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес