Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Взривове в района на ядрения комплекс на Иран в Исфахан (ВИДЕО)

08 октомври 2024, 06:29 часа • 2830 прочитания

Съобщения и твърдения за атака срещу иранския ядрен комплекс в град Исфахан се появиха в социалните мрежи в малките часове на тази нощ.

Причината - видеокадри и снимки на взривове и експлозиции в района на комплекса. Университетският град Исфахан е центърът на изследванията в иранската ядрена програма. В района на Исфахан работят три малки изследователски реактора, доставени от Китай, които служат и за производството на горивни пръти. В инсталациите край Исфахан уранът може да се превръща в газообразен уранов хексафлуорид - суровина, нужна за обогатения уран, който е необходим за създаването на ядрени бомби. Там има и военновъздушна база (Хатам ал-Анбия), както и завод за производство на дронове.

Работата в изследователския център край Исфахан е започнала през 1984 година - преди това върховният водач аятолах Рухола Хомейни бе обявил атомната енергия за "неислямска", поради което този вид проучвания са били забранени.

Още: Израел с нови удари по Хизбула в Южен Бейрут (ВИДЕО)

Какво се случва

Според съобщения в иранските държавни медии, чутите експлозии били от работата на ПВО във военната база при Исфахан - рутинно военно упраженение. Няма нарушение на иранското въздушно пространство, твърдят държавните медии в страната.

До момента няма допълнително потвърждение за атака - очаква се повече информация.

Още: Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес