Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въздушни удари в Идлиб, Ердоган със заплаха към Асад (ВИДЕО)

15 януари 2020, 16:16 часа • 2723 прочитания

Въздушни удари върху последния бастион на джихадистите в Сирия са нарушили скорошното примирие, съобщи АФП, като се позова на Сирийската обсерватория човешки права.

Според съобщението има убити и ранени цивилни при атаката.

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган пък заплаши Сирия, че Турция е решена да се намеси, за да предотврати атаките на правителствените сили на сирийския президент Башар Асад в Идлиб.

Причината, която той посочи е мигрантският поток към границите на Турция.

„Надяваме се прекратяването на огъня в сирийския Идлиб да продължи. Турция е решена да предотврати атаките на режима на Асад в нарушение на примирието", категоричен бе Ердоган на заседание на парламентарната група на „Партия на справедливостта и развитието“, цитиран от вестник Daily Sabah.

„За съжаление, има сериозни разминавания между дадените ни обещания [по отношение на Сирия] и действителната ситуация на терен. Казахме на колегите си, че ще продължим операциите от там, където спряхме. Докато ситуацията в Сирия продължава да бъде въпрос на оцеляване, не е възможно да предприемем стъпки назад", увери турският президент.

Същевременно, от руското руското министерство на отбраната съобщиха, че цивилните в Идлиб могат да избягат през 3 нови КПП.

От сирийски цивилни от райони в Идлиб, контролирани от въоръжени групи, бяха получени много искания да се върнат по домовете си на територия, контролирана от сирийските правителствени сили, се добавя в изявлението.

Местните военни източници по-рано казаха, че сирийската армия е подготвила три хуманитарни коридора за цивилни, за напускане на Идлиб. Те се намират в района на градовете Ал-Хобейт на юг от Идлиб, Абу Адх Дхухур на изток и Ал-Хадхер на юг в провинция Алепо, посочват източниците.

Турското министерство на отбраната заяви в петък, че Москва и Анкара са се договорили да въведат примирие в провинцията. На 19 декември сирийската армия започна нова военна операция в югоизточен Идлиб, за да изчисти района от терористите. До 24 декември повече от 40 села са били завзети от правителствените войски.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес