Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въздушен удар по къща с десетки хора в Газа

26 октомври 2023, 06:54 часа • 2467 прочитания

Въздушен удар порази триетажна къща в считана от палестинците безопасната зона в Газа. В нея е имало поне 50 души - някои са загинали, други са ранени. Това предаде руската служба на BBC чрез Рушди Абалуф, специалния си кореспондент в Хан Юнис, Ивицата Газа.

Поразената сграда е разположена на 200 метра от болницата "Насар" в Хан Юнис: The New York Times: Израел показа ракета, която не е ударила болницата в Газа (ВИДЕО)

Още: Войната в Израел: Напрежението продължава да ескалира (ВИДЕО)

Безопасна зона или не?

Хан Юнис е едно от местата, където израелската армия помоли жителите на град Газа и други северни райони да се евакуират. Районът трябваше да остане безопасен, но местните власти казаха, че той представлява около една трета от въздушните удари всяка нощ и повече от половината от всички убити са били в тази така наречена "безопасна зона".

Интересно обяснение за такива удари обаче даде София Коен в Студио Actualno, а именно - "Хамас" нарочно разполага военни постове и обекти точно в цивилни къщи: Кое е пропаганда и кое - истина: София Коен за войната в Израел (ВИДЕО)

Болница "Насар" трудно се справя с наплива от пострадали. Повечето некритични отделения, включително това за бъбречна диализа, са затворени, за да се пести гориво.

Не се знае кога ще бъде допуснато повече гориво в Газа. По оценки на ООН са необходими около 40 000 камиона. До момента са доставени по-малко от 50 хуманитарна помощ, т.е. не само гориво, напомня BBC.

"Хамас" опита мощна атака откъм морето срещу Израел (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес