Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Върховният съд на Австралия забрани на Русия да строи ново посолство в Канбера

26 юни 2023, 06:09 часа • 3191 прочитания

Офертата на Русия за изграждане на ново посолство в близост до австралийския парламент понесе правен удар, след като върховният съд на страната отхвърли искането за временна защита срещу изселване.

Австралия блокира възможността Русия да построи ново посолство в столицата Канбера - на един хвърлей от сградата на парламента, след като разузнавателните служби предупредиха, че то може да бъде използвано като база за шпиониране на законодателите. ОЩЕ: Австралия забрани на Русия да строи второ посолство от съображения за сигурност 

Миналата седмица посолството на Русия подаде съдебна заповед в последния момент, за да задържи временно земята, като изпрати тайнствен дипломат, който да се настани на мястото, докато трае правният спор.

В понеделник сутринта Върховният съд на Австралия постанови, че Русия трябва временно да освободи терена, докато делото се върне в съда за представяне на по-подробни правни аргументи, съобщават местните медии.

Руското посолство заяви, че "няма коментари" относно решението.

През 2008 г. Русия закупи от австралийското правителство договора за наем на земята, а през 2011 г. получи разрешение да построи там новото си посолство.

Австралийският парламент прие закони, целящи да попречат на изграждането на руско посолство на мястото, което се намира на около 400 метра от района на парламента.

"Правителството получи много ясен съвет относно риска, който представлява ново руско присъствие толкова близо до сградата на парламента. Действаме бързо, за да гарантираме, че обектът под наем няма да се превърне в официално дипломатическо представителство", заяви пред репортери австралийският министър-председател Антъни Албанез.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес