Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вселенската патриаршия единодушно осъди идеологията на "руския свят"

07 септември 2024, 14:38 часа • 14232 прочитания

В Истанбул завърши Десетият синаксис (среща) на архиереите на Вселенската патриаршия по света. Тя се провежда по инициатива на Константинополския патриарх Вартоломей на всеки три години за обсъждане на актуални църковни и обществени проблеми.

Предишната среща на епископите се проведе през 2021 г. и беше посветена на пандемията, припомня "Двери на православието".

Архиереите осъдиха идеологията на "руския свят" (чийто автор е придворният философ на Путин - Александър Дугин), която превръща Църквата в инструмент за прокарване на държавни интереси. Те осъждат и продължаването на войната в Украйна след непровокираното нахлуване на Руската федерация на територията на една суверенна държава. Йерарсите обсъдиха също и "неморалния" опит на Москва да "нахлуе" в каноничната територия на древната Александрийска патриаршия:

Още: Нов проект на "Руския свят" заплашва Европа

"Синаксисът единогласно и единодушно осъди горепосочените антиканонични действия на Руската църква и изрази безрезервната си подкрепа за страдащата Александрийска патриаршия и за подложената на изпитание Православна църква на Украйна".

Част от докладите на срещата бяха посветени на последиците от продължаващата кръвопролитна война в Украйна върху църковните дела в тази страна и в балтийските държави.

Друга част запознаха присъстващите с идеологията на "руския свят".  Тази идеология бе недвусмислено отхвърлен Вселенската патриаршия, както и опита за превръщането на Църквата в инструмент за прокарване на държавни интереси.

Събралите се йерарси отправиха своите молитви за милионите страдащи в Украйна братя и сестри и призоваха за незабавно прекратяване на войната и установяването на справедлив и траен мир в опустошената Украйна, но също и в размирния Близък Изток и в Светите земи.

Още: Идеологът на Путин: Йерусалим ще бъде руски или няма да го има изобщо

В края на срещата беше прочетено писмо на Александрийския патриарх Теодор Втори от 31 август, в което той информира Патриаршията за неетичното нахлуване на Московска патриаршия в каноничната територия на Александрийската патриаршия, причинявайки с това разделение и скандализиране на Божия народ в Африка.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес