Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Войната в Украйна, Ивицата Газа, Тайван: Съветник на Байдън ги обсъди със Си Дзинпин и важен китайски командир

29 август 2024, 15:14 часа • 1342 прочитания

Китайският президент Си Дзинпин се срещна със съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан в Пекин този четвъртък, 29 август. Двете страни продължават да работят за стабилизиране на комуникацията във все по-спорните си отношения.

Срещата беше връхната точка на тридневно пътуване, по време на което Съливан проведе разговори и с китайския външен министър Уан И и заместник-председателя на Централната военна комисия генерал Джан Юся. Това бе първата среща между американски официален представител и китайски военен в тази роля от 2018 г. насам.

Си иска стабилни отношения със САЩ

Си заяви, че „ангажиментът на Китай към целта за стабилни, здрави и устойчиви китайско-американски отношения остава непроменен“, според прочита на китайското външно министерство.

Лидерът на Китайската народна република изрази „надеждата, че американската страна ще работи в една и съща посока с Китай, ще гледа на Китай и неговото развитие в положителна и рационална светлина, ще вижда развитието на другата страна като възможност, а не като предизвикателство“, се казва в текста, цитиран от CNN.

Още: За 4 дни САЩ и Израел могат да върнат Иран 200 години назад: Анализ на Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Съливан: Джо Байдън очаква с нетърпение разговор със Си

Във встъпителните си думи Съливан отново заяви, че президентът на САЩ Джо Байдън е „ангажиран с отговорното управление на тези последващи отношения, за да гарантира, че конкуренцията не преминава в конфликт“.

Той добави, че Байдън очаква с нетърпение да разговаря отново със Си „през следващите седмици“, предвещавайки потенциален разговор между двамата лидери. За последен път Си и Байдън разговаряха през април.

Срещите сега са следствие от усилията през последната година и от двете страни да възстановят нарушените линии на комуникация, въпреки че отношенията между САЩ и Китай остават напрегнати заради множество търкания, включително агресията на Пекин в Южнокитайско море и към Тайван, както и търговския контрол на САЩ, насочен към Китай. Пекин следи внимателно и предстоящите избори в САЩ през ноември, където смяна на администрацията може да повлияе на траекторията на отношенията между двете най-големи икономики в света.

Още: Планът за мир на Китай и Бразилия: Битката между Зеленски и Путин е за Глобалния юг

Снимка: Getty Images

Военни преговори

Уан И и Съливан обсъдиха и плановете за провеждане на разговор между съответните военни командири. В тези разговори - част от по-широкото възобновяване на редовните военни дискусии след срещата между Байдън и Си през ноември - ще участват командирите, ръководещи американските войски в Индо-Тихоокеанския регион, и тези, ръководещи китайската стратегия на южния и източния театър.

В продължение на месеци администрацията на Байдън настояваше за преместване на преките дискусии между двете световни сили отвъд правителствата - към униформените офицери, които вземат решения в региона. Разговорът все още не е насрочен, заяви американски служител пред CNN.

Обсъждането на военната комуникация между Уан и Съливан идва на фона на особено засиленото напрежение в Южнокитайско море, където през последните месеци китайски и филипински кораби участваха в поредица от ожесточени, но несмъртоносни сблъсъци: След бой, загубен палец и взаимни обвинения: Китай и Филипините се помиряват.

Още: Китай изстреля сигнални ракети по филипински самолети

Командващият на Индо-Тихоокеанското командване на САЩ адмирал Самюел Папаро предложи по-рано тази седмица САЩ да ескортират филипински кораби през Южнокитайско море, за което Пекин претендира почти изцяло, въпреки важното международно решение за противното.

По време на срещата си в четвъртък с Джан - високопоставен представител на влиятелната Централна военна комисия на Китай, Съливан е подчертал „ангажимента на САЩ към свободата на корабоплаването в Южнокитайско море“ и „важността на мира и стабилността в междуособиците“, като е имал предвид Тайван, става ясно от доклада на Белия дом.

Съливан е повдигнал въпроса и за киберпространството, усилията за постигане на прекратяване на огъня във войната в Ивицата Газа и американската загриженост за подкрепата на Китай за отбранителната индустриална база на Русия.

Джан призова Съединените щати да „коригират стратегическото си разбиране за Китай, да се върнат към рационална и прагматична политика спрямо Китай и искрено да зачитат основните интереси на Китай“. Той посочи Тайван като „ядрото на основните интереси" на Пекин - според доклада, публикуван в китайските държавни медии.

Генералът също така призова двете страни да „поддържат стабилността в областта на военната политика и сигурността“.

Още: Китай за първи път влезе в японско небе, остра реакция от Токио

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес