Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Военен преврат в Мианмар

01 февруари 2021, 06:00 часа • 2865 прочитания

Мианмарските военни обявиха едногодишно извънредно положение, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

След срив на комуникациите в страната стана ясно, че военните вземат властта в свои ръце. Те назначиха генерал за временно изпълняващ длъжността президент, след като арестуваха цивилния лидер Аун Сан Су Чжи, която също е държавен съветник и ръководител на външното министерство на републиката и други висши държавни служители. Задържан е още и президентът на Мианмар Вин Мийн.

В съобщение, излъчено от притежаваната от военните телевизия Myawaddy се казва, че този ход е необходим, за да се запази "стабилността" в държавата, обвинявайки избирателната комисия на страната, че не е успяла да се справи с "огромните нередности" по време на провелите се през ноември 2020 избори.

Моментално САЩ призоваха военните на Мианмар да освободят задържаните държавни служители, включително фактическия лидер Аун Сан Су Чжи, и предупредиха за реакция от страна на Вашингтон.

"Съединените щати се противопоставят на всеки опит за промяна на резултата от неотдавнашните избори или възпрепятстване на демократичния преход в Мианмар и ще предприемат действия срещу виновните, ако тези стъпки не бъдат отменени", заяви говорителят на Белия дом Джен Псаки.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес