Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Военен експерт: Израел се готви за пръв път в света да използва лазерно оръжие срещу ракети

15 октомври 2023, 12:06 часа • 78397 прочитания

Израел се готви за първи път в света да използва лазерни системи срещу ракетите, изстреляни от групировката "Хамас".  

„Израел се готви за първи път в света да разположи за оперативно тестване лазерна система, която може да помогне за прехващане на ракети, изстреляни към нашата страна много по-рано от първоначалния график“, пише израелският военен експерт Хилел Битон Росен в социалната мрежа X.

Израелското лазерно оръжие, наречено "Светлинен щит", е разработено от създателя на системата за противовъздушна отбрана "Железен купол" - израелската компания Rafael. Новото оръжие е преминало успешни изпитания през април 2022 г. както съобщи тогава изданието New Atlas.

ОЩЕ: Блинкен към Израел: Докато Америка я има, никога няма да се защитавате сами (ВИДЕО) 

Лазерният прототип е бил произведен с подкрепата на Дирекцията за изследвания и технологична инфраструктура към израелското министерство на отбраната.

"Светлинният щит" е лазер, който може да фиксира целта със скоростта на светлината и да я унищожи в рамките на 5 секунди на разстояние до 7 км. Едно от основните му предимства е цената на изстрел - само 1 долар, ако не се смята цената на оборудването. В същото време количеството боеприпаси не е ограничено, стига да има ток. Тези лазери могат да бъдат поставени както на наземни установки, така и на самолети и могат да поразяват няколко цели едновременно.

ОБНОВЕНО: Тази вечер, 15 октомври, излезе информация, че Израел наистина е въвел в отбраната си "Светлинния щит". За момента все още се чака потвърждение от независим източник на впечатляващите кадри: Показаха кадри как Израел сваля ракети с лазер (ВИДЕО) 

Заглавната снимка е архивна.

ОЩЕ: Войната в Израел: Природата пречи на сухопътна операция в Газа, обстрели с "Хизбула" и атака срещу Алепо (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес