Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вижте какво прави YouTube с екстремистките видеозаписи

07 октомври 2015, 12:23 часа • 15393 прочитания

Експерти на ООН предупреждават, че терористичните групировки водят мащабна кампания в интернет по вербуване на бойци, включително чрез социалните мрежи и популярните ресурси, съобщава ТАСС.

Около 14 милиона видеозаписа, насочени към вербуване на бойци или свързани с терористична дейност, са отстранени от YouTube за последните две години. Това съобщил пред журналисти Жан-Пол Лаборд, изпълнителен директор на комисията на ООН за борба с тероризма.

По думите му терористичните групировки, включително "Ислямска държава" (ИД) водят в интернет мащабна кампания по вербуване на бойци. "Ние знаем, че 14 милиона видеозаписа са били отстранени от YouTube", заявил Лаборд, като изразил признателност на частните компании, които подпомагат международната общественост в борбата с екстремизма.

Той отбелязал, че лепта внася и социалната мрежа Facebook. "Всяка седмица Facebook получава около 1 млн. уведомления за елементи, които може да са свързани с войнствен екстремизъм. Facebook се занимава с тези въпроси", подчертал Лаборд.

В новия доклад на контратерористичния комитет на Съвета за сигурност на ООН се съобщава, че в периода от септември до декември 2014 година привържениците на ИД са използвали около 46 000 записа в мрежата Twitter. "Огромният обхват на население в информационно-комуникационните технологии осигурява на вербуващите терористи глобален достъп до потенциални новобранци", се казва в документа.

Експертите на ООН подчертават, че вербовчиците "могат да приспособяват своите послания към определени сегменти от целева аудитория, включително непълнолетни и млади хора". "В едни послания за ИД се съдържат изображения на крайно насилие (например записи с екзекуции или изображения на невинни жертви, уж убити от врагове на ИД). В други се прави опит да се представи ИД в привлекателна и благоприятна светлина, а в трети се съдържат идеологически изказвания, репортажи от зоната на конфликта или заплахи", констатират в световната организация.

30 000 бойци от 100 страни

Както съобщава Жан-Пол Лаборд, днес се наброяват "около 30 хиляди чуждестранни бойци терористи от повече от 100 страни по света". "Това не е проблем на някой определен регион. Това е проблем на цял свят", казал той, като призовал държавите членки на ООН към по-активно взаимодействие в борбата с екстремизма.

По думите му на първо място е необходима активна обмяна на информация за движението на хора, заподозрени във връзки с терористичните организации. Той отбелязал, че към месец май само в 51 страни правоприлагащите органи имали достъп до базите данни, създадени при съдействието на Интерпол, и "само половината от тях задействат нейните възможности в пълна степен".

Жан-Пол Лаборд отбелязал недостатъчните мерки по борба с финансирането на терористичните групи, включително "Ислямска държава". Той съобщил, че този аспект от борбата с екстремизма ще се обсъжда подробно в Съвета за сигурност на ООН този месец.

Освен това той призовал страните да използват всички налични юридически инструменти за пресичане на потока чуждестранни бойци в зоните на конфликти, по-конкретно да задържат заподозрени и да ги изпращат обратно в страните, от които идват, ако има сериозни подозрения в тяхната причастност към екстремистка дейност.

В доклада на контратерористичния комитет на Съвета за сигурност се дава оценка на регионите, в които са разположени държавите, засегнати от действията на терористите. За Западна Европа се отбелязва, че много от нейните държави "както преди се явяват държави на произход и транзит на чуждестранни терористи".

В Ирак и Сирия се намират "няколко хиляди притежатели на европейски паспорти", което създава "сериозна заплаха за националната сигурност на някои държави", се подчертава в документа.

Анализирайки ситуацията в Централна Азия, експертите на ООН отбелязват, че граждани на държавите на този регион са между 500 до 1500 бойци, сражаващи се в Афганистан, Ирак, Пакистан и Сирия.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес