Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великобритания забрани Хизбула, смята ги за терористи

25 февруари 2019, 16:20 часа • 1081 прочитания

Великобритания ще забрани всички крила на ислямистката групировка Хизбула заради дестабилизиращото ѝ влияние в Близкия изток, тъй като я смята за терористична организация.

Властите в Лондон вече забраниха външното ѝ разузнаване, както и военното ѝ крило съответно през 2001 и 2008 г., а сега се канят да обявят извън закона и политическите й структури.

"Хизбула продължава да се опитва да дестабилизира крехката ситуация в Близкия изток - и вече не можем да правим разлика между тяхното вече забранено военно крило и политическата партия. Поради това взех решението да забраня групата в нейната цялост", казва в изявление британският министър на вътрешните работи Саджид Джавид.

Подкрепяната от Иран шиитска групировка вече се счита за терористична организация от САЩ, която миналата седмица изрази загриженост за нарастващата ѝ роля в правителството на Ливан. Депутатите от Хизбула определиха това като „нарушение на суверенитета“.

Британската забрана, която ще влезе в сила в петък след одобрението на парламента, означава, че всеки, който е член на Хизбула или призовава за подкрепа, извършва престъпление и го заплашват до 10 години затвор, пише Reuters.

Израел е доволен от решението на Великобритания

Обяснявайки решението си, британското правителство заяви, че организацията продължава да натрупва оръжия в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, а подкрепата ѝ за сирийския президент Башар ал-Асад е продължила „конфликта и бруталните и насилствени репресии на сирийския народ”.

Кръвният враг на Хизбула - Израел благодари на Джавид и призова Европейския съюз да последва примера на Лондон.

"Всички, които наистина искат да се борят с терора, трябва да отхвърлят фалшивото разграничение между "военни" и "политически" крила. Сега е времето за ЕС да последва този пример!", заяви израелският министър на сигурността Гилад Ердан в Twitter.

Хизбула контролира 3 от 30-те министерства в правителството на Ливан, най-големият брой, който някога е имала, а регионалното ѝ влияние също се разширява с бойци в различни конфликти в Близкия изток, включително в съседна Сирия. Групировката не признава съществуването на отделни крила.

Във Великобритания Хизбула се превърна в тема на вътрешнополитически спорове, а лидерът на опозицията си навлече Джереми Корбин остри критики, защото си позволи да нарече групата приятелска.

"Какво виждаме от Лейбъристката му партия? Хамас и Хизбула са приятели, Израел и САЩ – врагове", заяви миналата седмица в парламента премиерът Тереза Мей.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес