Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великобритания и САЩ с мощни въздушни атаки срещу хутите в Йемен

31 май 2024, 02:47 часа • 10516 прочитания

През нощта на 30 срещу 31 май въздушни удари са били насочени срещу различни райони на Йемен, включително столицата Сана и пристанищния град Ходейда, предаде АФП.

Според канала Ал-Масира, контролиран от йеменските бунтовници хути, ударите са били насочени и към телекомуникационната инфраструктура в град Тайз. Ал-Масира съобщава за „няколко“ смъртни случая и ранени при ударите.

Каналът на хутите приписва всички тези въздушни удари на американските и британските сили, разположени в региона. Лондон и Вашингтон не отрекоха обвиненията. Британското министерство на отбраната заяви по-късно, че въздушните удари в Йемен са били съвместна операция на Обединеното кралство и САЩ в отговор на нападения срещу международното корабоплаване, предаде АФП. 

Още: Хутите не спират да атакуват кораби край Йемен

„Силите на Обединеното кралство участваха в съвместна операция със силите на САЩ срещу военни съоръжения на хутите, за да намалят способността им да продължават с атаките си срещу международното корабоплаване в Червено море и Аденския залив“, заявиха от министерството, цитирани от БГНЕС.

Предисторията

От ноември насам хутите извършиха десетки нападения в Червено море и Аденския залив, като твърдяха, че атакуват кораби в знак на солидарност с палестинците, в контекста на смъртоносната война между Израел и Хамас.

На 29 май хутите поеха отговорност за нападението срещу гръцки кораб за насипни товари и няколко други плавателни съда край бреговете на Йемен, като заявиха, че то е в отговор на израелските удари по Рафах. Същият ден се похвалиха и че са свалили американски разузнавателен дрон. 

Още: Йеменските хути се хвалят: Свалихме американски дрон (ВИДЕО)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес