Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Важно за съперника на Ердоган: Един от кандидатите се оттегли от изборите в Турция

11 май 2023, 16:00 часа • 2736 прочитания

Мухарем Индже - един от претендентите на опозицията с по-малък шанс да постигне нещо значимо на президентските избори в Турция на 14 май, оттегли кандидатурата си. По този начин той избегна възможността вотът срещу Реджеп Ердоган да се разцепи, и значително подобри шансовете на опозицията да постигне победа срещу настоящия държавен глава.

В речта си в четвъртък Индже се обърна към критиците си, като заяви, цитиран от местната Medya News: "Те твърдяха, че върша работата на Ердоган, че съм взел пари от двореца, но сега оттеглям кандидатурата си и правя това за страната си. Така че тези, които ме клеветят, да нямат оправдание в случай на поражение на изборите срещу Ердоган".

Индже беше бивш кандидат на Републиканската народна партия на президентските избори през 2018 г., но тази година формацията избра Кемал Кълъчдароглу за свой кандидат.

Други опозиционни партии се обединиха зад него като част от Националния алианс. Дори прокюрдската Демократична партия на народите (HDP), която не е част от Националния алианс, подкрепи Кълъчдароглу, оставяйки Индже като разделяща опозицията фигура.

Макар че Мухарем Индже имаше големи възможности да повлияе на самата опозицията, той нямаше реални шансове да спечели. Подкрепата му дори намаля още повече в седмиците преди изборите. В началото на кампанията той получаваше около 15%, но след това цифрата се срина до 1,5-4%.

Единството на опозицията зад Кълъчдароглу остава от решаващо значение за постигането на победа на първи тур срещу Ердоган. Сега освен президента и Кълъчдароглу в надпреварата остава още само Синан Оган.

ОЩЕ: Проучване: Съперникът на Ердоган ще спечели изборите в Турция на първи тур

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес