Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Турция вече чертаят сценариите за Трета световна война

04 октомври 2024, 07:30 часа • 3699 прочитания

"Не виждам риска от Трета световна война, нито искам да го виждам". Президент Реджеп Тайип Ердоган. 12 юли 2024 г.

„Има такъв риск (за Трета световна война). Светът трябва да приеме този сценарий сериозно.“ Министър на външните работи Хакан Фидан. 24 юни 2024 г.

„Третата световна война като че ли започна.“ Бивш министър на националната отбрана Хулуси Акар. 16 юли 2024 г. Още: Путин чертае ядрена червена линия за Запада

Светът, особено през последните 14 години (можем да приемем 2010 г. за началото на Арабската пролет) се превърна в място, където икономическите, политическите, културните, разузнавателните и военните конфликти станаха много по-интензивни.

Турция, която е в епицентъра на всички конфликтни оси, продължава да остава сравнително спокойно убежище. В статия на местното издание "Сабах" авторът Ферхат Юнлю обръща внимание върху въпроса какво трябва да се разбира под тези три тясно свързани твърдения, отразени в реториката на висшите турски държавни служители, като се започне от турския лидер Ердоган, и в тази връзка се обръща към сценариите за световна война. 

Чисто математически рискът от Трета световна война винаги съществува, но когато възникне сценарий за вероятност, който излиза от тази рамка и надхвърля например 10% и постепенно достига 20%, трябва да се направи сериозна подготовка. Когато икономическото и политическото напрежение в света се комбинира с фактора изкуствен интелект, рискът картината да се превърне в „антиутопия“, тоест мрачна реалност, вече съществува, макар и нисък. Още: Готов ли е Запада за продължителни и кървави войни? Едва ли, смята офицер от САЩ

Рискови зони

За да се разгледат реалистично военните сценарии, е необходимо да се проучат възможните причини за напрежение и региони с трудни условия. Една от причините за напрежението е геополитиката. По-специално ескалиращата борба за власт между САЩ и страните-членки на НАТО, от една страна, и Русия и Китай, от друга.

Една от възможните причини за война, ако не днес, то в най-добрия случай след 20 години, може да са ресурси. Фактори като намаляващи запаси от вода, храна, енергия и подземни богатства могат да причинят войни поради масова миграция. Това също е параметър, свързан с глобалното изменение на климата.

Друга причина са асиметричните военни действия и терористичните операции, които сега се използват широко от много страни за намаляване на вероятността от Трета световна война и ограничаване на разходите. Те също могат да изчерпят лимита (особено ако никой не се окаже победител) и да прераснат в нормален конфликт.

И ако до 20 години възникне такава заплаха, какви ще са възможните фронтове? Ако игнорираме Азиатско-тихоокеанския регион, Европа и Близкия изток, тогава един такъв фронт е Северна Африка. Още: Трета световна война: Кой ще мигне пръв и ще натисне спусъка?

В краткосрочен план, например в рамките на една година, рискът от избухване на световна война, според оценки на най-големите световни тайни служби, е максимум 15%. 

Много разузнавания и военни прогнозират, че в рамките на 10 години това число може да нарасне до 25%, а през следващите 20 години ще се обсъждат военни сценарии с вероятност до 40%, с други думи ние (Турция) не сме единствената държава, в която се обсъжда такива сценарии, а развитите страни по света оценяват рисковете, използвайки различни технологични иновации, предимно информационни системи, поддържани от изкуствен интелект.

Изтокът ври

Нека разгледаме възможните причини за война. От тях две са най-близки до Турция. Това е сблъсъкът между Иран и Израел в Близкия изток - Иран продължава да действа чрез прокси сили. В същото време, поради позицията на администрацията на Нетаняху, напрежението нараства с всеки изминал ден. Потенциална причина за глобална война също е руско-украинския конфликт в православния Изток. Още: Въпросът, от който всички се страхуваме: Готови ли сте за Трета световна война?

Друг момент е Азиатско-тихоокеанският регион. Претенциите на Китай срещу Тайван, с евентуална намеса на САЩ, могат да прераснат в голям конфликт. Напрежението между Индия и Пакистан в Югоизточна Азия винаги носи риск от ескалация в разгорещен конфликт, особено в Кашмир, пише турското издание Sabah.

Турция е в самия център на оста на два големи конфликта, с изключение на тихоокеанския регион. Последната четвърт на 20 век и първата четвърт на 21 век страната прекара в борбата с тероризма. Докато се обсъждат сценарии за Трета световна война в края на първата четвърт на 21-ви век, ние трябва да сме подготвени както във военно и разузнавателно отношение, така и да положим всички дипломатически усилия, за да гарантираме, че конфликтите ще бъдат ограничени до регионални сблъсъци. Останалото можем да разберем само с времето, пише турският автор Юнлю.

Автор: Ферхат Юнлю 

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес