Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Пакистан влезе в сила химическа кастрация за серийни изнасилвачи

18 ноември 2021, 16:43 часа • 2383 прочитания

Пакистан въвежда химическа кастрация като едно от наказанията за серийни изнасилвачи съгласно закон, който също така призовава за по-бързи съдебни процеси срещу заподозрени в сексуални престъпления, съобщи правителствен служител.

Парламентът прие закона в сряда и той влиза в сила незабавно, заяви правителственият служител Вакар Хюсеин, цитиран от „А Нюз“.

Химическата кастрация, която се извършва с помощта на медикаменти и е обратима, се практикува в Полша, Южна Корея, Чешката република и някои американски щати.

Миналата година министър-председателят Имран Хан заяви, че иска да въведе наказанието на фона на национален протест срещу зачестилите престъпления и конкретния случай на майка на две деца, шофираща по главна магистрала, която беше измъкната от колата си и изнасилена от двама мъже под дулото на пистолет.

По данни на организацията с нестопанска цел "Война срещу изнасилванията" по-малко от 3% от изнасилвачите са осъдени в съдилищата в Пакистан.

„Амнести Интернешънъл“ призова за разследване на причините за сексуалните посегателства, вместо да се залага на по-строги наказания.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес