Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В очакване на война: Хиляди се евакуират от Южен Ливан (ВИДЕО)

24 септември 2024, 10:43 часа • 451 прочитания

Израелските въздушни удари по "Хизбула" продължиха и през нощта на 23 срещу 24 септември, докато хиляди хора започнаха да бягат от домовете си в Южен Ливан.

В понеделник ливанското министерство на здравеопазването съобщи, че най-малко 492 души са загинали, а повече от 1645 са ранени в най-смъртоносния ден, откакто Израел и "Хизбула" водеха война през 2006 г.: Извънредно положение в Израел и над 350 убити при една атака в Ливан: Войната идва (ВИДЕО).

Ракетите, изстреляни от "Хизбула" през нощта към Северен Израел, са били унищожени или са паднали в открити райони, съобщават Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ), докато Израел обстреля стотици военни цели в Южен Ливан, за които твърди, че са ползвани от шиитската групировка за изстрелване на ракети. Така напрежението достигна пик и все по-усилено се говори за разширяване на войната в Газа на север.

Още: Милен Керемедчиев: Целта на Израел е ясна - война с Ливан

Евакуация на ливанците

Цяла нощ хората се опитваха да стигнат до столицата Бейрут, напускайки градове и села в Южен Ливан, съобщава BBC. Кореспондентите на британската медия са срещнали семейства, които носели само по няколко чанти с вещи. Много от тях са спрели край главния път за Бейрут в очакване да бъдат отведени във временни убежища.

По данни на правителството - хиляди хора са били разселени, като броят им вероятно ще се увеличава с продължаването на израелските удари. Още преди последната ескалация десетки хиляди бяха принудени да напуснат домовете си по границата в условията на интензивни трансгранични нападения. Израел, от своя страна, обяви като своя цел да върне гражданите си по домовете им в северната част, където те бяха подложени на атаки от "Хизбула".

Мощната и тежко въоръжена от Иран групировка е отслабена, но остава мощна сила. Тя все още не е разгърнала по-сложните си оръжия, включително прецизно управляеми ракети, които могат да нанасят удари дълбоко в Израел.

Още: Турция: Войната между Израел и Ливан ще доведе до хаос в Близкия изток

"Хизбула" остава непоколебима, заявявайки, че атаките ѝ срещу Израел ще продължат, докато не бъде прекратен огънят в Ивицата Газа. Израел посочи, че това е само началото на кампанията му, която може да включва сухопътна инвазия в Южен Ливан, за да изтласка бойците от границата. Това означава, че мнозина ливанци са изправени пред реалната възможност никога да не могат да се завърнат у дома.

Вече излезе информация, че израелците са звънели на ливанци от южната част на личните им телефони със заръки да се евакуират.

Още: Египет призова ООН да спре войната между Израел и Ливан

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес