Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Непал загина 16-годишно момиче, прогонено от вкъщи заради менструация

11 август 2023, 13:25 часа • 5199 прочитания

В Непал почина 16-годишна тийнейджърка заради незаконна практика, при която жените в менструация са прогонвани от домовете си да живеят в отдалечени колиби извън селището. Момичето, принудено да остане само в подобна колиба в западния окръг Байтади, граничещ с Индия, било ухапано от змия на 9 август и починало. 

Според тези примитивни вярвания, известни като чхаупади, момичетата и жените по време на менструация са нечисти и контактът с тях може да причини различни нещастия - от природни бедствия, измиране на добитъка и погиване на реколтата до смърт на роднини. Жените в този период нямат право да докосват други хора, крави и дори дървета, защото те можело да спрат да дават плодове. Забраните за жените включват докосване до общи кухненски съдове, къпане в реки или ползване на вода от кладенци, участие в семейни събирания, посещение на храмове и много други. 

ОЩЕ: Руснак изчезна след среща с носорог (ВИДЕО)

Въпреки усилията за изкореняване на тази практика от миналото, Непал е направил няколко крачки назад в тази посока след пандемията от COVID-19, казват правозащитници, цитирани от The Guardian.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес