Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В началото на 2022 година Австралия почва да ваксинира деца срещу коронавируса

10 декември 2021, 07:50 часа • 1634 прочитания

Австралия ще започне да ваксинира децата на възраст от 5 до 11 години срещу COVID-19 от 10 януари 2022 г., съобщи министър-председателят на страната Скот Морисън, предаде БГНЕС.

"Около 2,27 милиона австралийски деца на възраст от 5 до 11 години ще имат възможност да се ваксинират срещу COVID-19 след един месец. Ваксинирането на децата ще бъде следващата стъпка от национален план, който ще ни позволи да осигурим безопасността на нашите граждани", заяви Морисън.

Експертите от Австралийската техническа консултативна група по имунизация (ATAGI) са препоръчали всички деца в тази възрастова група да бъдат ваксинирани с две дози (с интервал от осем седмици) от ваксината "Комирнати" (Comirnaty), произведена от американската фармацевтична компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech.

"До 10 януари трябва да приключи обучението на здравните работници и тестването на ваксината от здравните власти", заявиха от правителството.

Австралия разглежда заявление и от американската компания Moderna за използване на нейната ваксина за имунизиране на деца на възраст 6-11 години. Очаква се одобрение за това до края на годината.

По данни на австралийското министерство на здравеопазването над 19,2 млн. души (93% от възрастните) са били ваксинирани с поне една доза ваксина срещу коронавирус, а 18,2 млн. души са напълно ваксинирани. Повече от 600 000 австралийци са получили и бустерна доза от ваксината от Pfizer. В страната живеят общо 25,6 милиона души.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес