Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Казахстан няма да има военен парад за 9 май

24 април 2023, 10:49 часа • 3238 прочитания

Казахстан няма да проведе военен парад на 9 май заради необходимостта от решаването на други задачи. Това съобщиха за ТАСС от военното министерство на страната.

"В частност приоритет е поддържането на изискваното ниво на бойна готовност и мобилност на подразделенията на въоръжените сили на Казахстан", се казва в съобщението на министерството. 

Припомняме, че на 18 април стана известно, че една от най-важната и емоционална част от традиционния военен парад, който се провежда всяка година на 9 май в Москва - шествието на "Безсмъртния полк" се отменя. Това съобщиха самите организатори, като успокоиха руските граждани, че ще могат да почетат паметта на близките си ветерани, като публикуват снимките им в социалните мрежи.

На 12 април стана ясно, че масовите мероприятия за деня на победата са отменени в Херсонска област. Преди това губернаторът на граничещия с Украйна руски регион - Курска област, Роман Старовойт също заяви, че парадът на 9 май се отменя от съображения за безопасност.

На 15 април стана известно, че в Москва се отменя и традиционният парад за 1 май.

Аналогично решение беше взето е в Белгородска област с аргумента "да не се провокира противника с голямо количество струпване на техника и военнослужещи в центъра на Белгород".

От страх Русия пренебрегва ветераните си - отменят шествието на "Безсмъртния полк" на 9 май

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес